IndyCar: O’Ward győzelemre vitte a McLarent Alabamában

IndyCar: O’Ward győzelemre vitte a McLarent Alabamában
credit: Penske Entertainment/Chris JonesGyőzelemmel feledtette a szezon kezdetét jellemzett küszködését Pato O’Ward Alabamában.

A Barber Motorsports Park roadján rendezett viadal leintésekor a 22 éves mexikói megszerezte idei első, egyben eddigi IndyCar-karrierje harmadik diadalát.

A népszerű ifjonc elmúlt hónapjait csapatával, az Arrow McLaren SP-vel való csatározása töltötte ki, mivel egy, az eddiginél számára sokkal optimálisabb szerződésmódosítást akart kicsikarni.

A legfrissebb hírek szerint ezen törekvései pozitív fordulatot vettek, az új kontraktus aláírása pedig már bármelyik pillanatban megtörténhet.

Most mutatott formáját nézve Zak Brownék egy újabb, nyomós indokot kaptak arra, hogy érdemes engedni pilótájuk kéréseinek.

O’Ward a másodikként kezdhette meg a versenyt, majd a 62. körben végrehajtott kiállása után egy látványos előzéssel hámozta át magát a szintén friss abroncsokon lévő pole-os Rinus VeeKayen, megszerezve ezzel a hatodik helyet.

A vezető pozíciót végül a 64.-ben örökölte meg, amikor is a pit stopok utolsó hullámának közepette a regnáló bajnok, egyben a futam tavalyi győztese, Alex Palou is kénytelen volt látogatást tenni a csapatánál.

A hátralévő időben O’Ward már nem is engedte ki a kezei közül az első helyet, amihez extra biztonságérzetet nyújtott számára a tény, hogy még mindig több, mint 130 push-to-pass másodperccel gazdálkodhatott.

Ennek köszönhetően végül ő emelhette a magasba a legjobbnak járó trófeát, míg Palou-nak be kellett érnie a második pozícióval.

A dobogó legalsó fokára VeeKay állhatott fel, de top 5-ös befutóval zárt még Will Power és Scott Dixon is.

A futam egyetlen sárga szakaszát Callum Ilott idézte elő, aki 32. körben kötött ki a kavicságyban egy Helio Castronevesszel szembeni előzési kísérlete után.

A Juncos Hollinger Racing újonca vissza tudott állni a versenybe, de két kör hátrányban csak a 25. lett.

A legtöbb kört – szám szerint 57-et – VeeKay töltötte az élen.

Legjobb debütánsként Christian Lundgaard zárt, miután a 15.-ként látta meg a kockás zászlót.

A verseny hajrájában egy kisebb csetetpaté alakult ki Graham Rahal és Romain Grosjean között.

Utóbbi francia egy előzési kísérlet során neki is ment amerikai ellenfelének, aki ezt finoman szólva sem nézte jó szemmel.

A kettejük közötti minibalhéról ebben a cikkben lehet bővebben olvasni:

>>>>>“Hű maradt az európai hírnevéhez” – Rahal kiakadt Grosjeanra