Sorstársai példaképe szeretne lenni a NASCAR első autista versenyzője

Sorstársai példaképe szeretne lenni a NASCAR első autista versenyzője
credit:Armani Williams/TwitterTavaly augusztusban sporttörténelmet írt Armani Williams, miután ő lett a NASCAR történetének első autista, nemzeti kategóriás versenyzője.

A 22 éves pilóta a nemzeti harmadosztályt képező Truck Series nyitófutamának otthont adó World Wide Technology Racewayen (Gateway) debütált a Reaume Brothers Racing színeiben.

Annak ellenére, hogy karrierjét tekintve meglehetősen kevés verseny állt mögötte, sikeresen kvalifikálta magát a mezőnybe és végül a huszonegyedikként látta meg a kockás zászlót.

Williams most újabb lehetőséget kap a csapattól, ezúttal már egy több futamra szóló program keretein belül.

A fiatal michigani május 23-án, a Texas Motor Speedwayen pattanhat ismét volán mögé, főszponzora pedig az IceCOLD Technology, továbbá az autizmussal élők támogatására létrehozott Doug Flutie Foundation for Austim Inc. lesz.

Profi versenyzői pályafutását Williams csak öt évvel ezelőtt kezdte meg.

A kanadai NASCAR Pinty’s Seriesben 2017-18-ban összesen hat futamot teljesített, ebből a legjobb eredménye egy kilencedik hely volt a bajnokság egyetlen USA-béli fordulóján, a New Hampshire Motor Speedwayen.

2018-19-ben felbukkant a ma már a ARCA alá tartozó K&N szériáiban is. Összesen öt versenyre nevezett és négyre tudta kvalifikálni magát. Legmagasabb befutója a tizenegyedik pozíció volt, szntén az NHMS-en.

2020-ban kétszer rajtolt el az ARCA Menards Seriesben, hazai pályáján, a Michigan International Speedwayen pedig a tizedikként intették le.

Williams mindössze kétéves volt, amikor autizmus spektrum zavarral diagnosztizálták. Az orvosok akkor közölték a szüleivel, hogy valószínűleg soha nem fog megszólalni.

Armani azonban egy évvel később erre rácáfolt.

A külső szemlélő számára autizmusa ma főként abban nyilvánulhat meg, hogy visszahúzódó és nehezen alakít ki emberi kapcsolatokat. Saját bevallása szerint viszont már rengeteget javult a helyzet tizenéves korához viszonyítva.

A sport mellett Williams jelenleg az Oakland University gépészmérnök-szakos hallgatója.

“Néhányan közölték velem, hogy ‘te ezt nem tudod megcsináni’, míg mások hittek bennem és azt mondták ‘menni fog’” – nyilatkozta a NASCAR.com-nak Williams.

“Én tisztában vagyok a saját képességeimmel. Tudok versenyautót vezetni és igyekszem megmutatni az embereknek, hogy elérhetem az álmaim. Segíteni szeretnék olyanoknak is, akik hátrányban élnek, legyen szó autizmusról, vagy fogyatékosságról. Be akarom bizonyítani, hogy ha keményen dolgozol, akkor bármilyen helyzetből indulva eljuthatsz a célodig. Legyél elkötelezett, elszánt és akkor sikeres lehetsz az életben.”