A NASCAR tragikus sorsú, megalázott playboya előtt tiszteleg Kyle Larson

A NASCAR tragikus sorsú, megalázott playboya előtt tiszteleg Kyle Larson
credit: Hendrick MotorsportsA Hendrick Motorsports hivatalosan lerántotta a leplet Kyle Larson 5-ös számú Chevy Camarójának darlingtoni dizájnjáról.

A NASCAR Cup Series május 8-án rendezi meg a Goodyear 400 nevű versenyét, amelyen a hagyományoknak megfelelően a mezőny legtöbb csapata a sportág nagyjai előtt tiszteleg.

A regnáló bajnok ezúttal a tragikus sorsú Tim Richmondnak állít emléket, aki máig a NASCAR egyik legikonikusabb alakjának számít.

Hendrick 1984-ben alapította meg csapatát és már rögtön az első évben kinézte magának a szupertehetségként számon tartott floridait, akit azonban érvényes szerződése ekkor még a Blue Maxhez kötött.

Ebből adódóan ekkoriban csak a másodvonalbeli Busch Seriesben (mai Xfinity) vezethetett a HMS-nek néhány futam erejéig.

1985 végére viszont minden akadály elhárult, így az ekkor 30 éves Tim immár a a királykategóriában is átnyergelhetett Hendrick-hez, aki a #25 Chevrolet csapatát teljes egészében új szerzeménye köré húzta fel.

Az autóversenyzésnél csak a női nemet jobban szerető playboy első HMS-es szezonjában rögtön hét győzelmet szállított, az összetettet pedig harmadikként zárta.

Richmond 1984-ben (credit:NASCAR/Archive)

Ekkoriban viszont már egyre inkább gyengélkedett, amit eleinte igyekezett elbagatellizálni, mondván „csak” influenza szövődményeként kialakult, kétoldali tüdőgyulladás gyötri.

Richmond a tél jelentős részét kórházban töltötte, majd az idényt sem tudta megkezdeni.

Végül a ’87-es szezon tizenkettedik fordulóján tért vissza a volán mögé, első két futamát pedig Poconón és Riverside-on meg is nyerte.

Hamarosan kiderült azonban, hogy igaznak bizonyultak a baljós pletykák és Richmond tünetei mögött valóban szerzett immunhiányos tünetegyüttes, vagyis AIDS áll.

Az év végén a pilóta úgy döntött, távozik a HMS-től. Ezt azzal magyarázta, hogy romló egészségügyi állapota miatt nem akarja nehéz helyzetbe hozni a hozzá mindig is rendkívül lojális Hendricket.

Miután az AIDS-diagnózis hivatalossá vált, a NASCAR-ban kitört a pánik és egy minden képzeletet felülmúló lejárató kampány vette kezdetét a hedonista szupersztár ellen.

A megaláztatások sorozatát Richmond egészen 1989. augusztus 13-án bekövetkezett halálig nem tudta feldolgozni.

Mindössze 34 éves volt.

„Tim Richmond képes volt arra, hogy olyan eredményeket hozzon ki egy versenyautóból, amiről mindenki azt hitte, hogy lehetetlen” – méltatta a néhai tehetséget sajtóközleményében Hendrick, aki az utolsó pillanatig kiállt mellette.

„Mindig jól szórakozott, állandóan csak a győzelmen járt az esze és ő akart vezetni minden egyes kört. Hozzáállása révén Kyle [Larson] rendkívül emlékeztet engem Timre.”


Richmondról az alábbi, kétrészes cikksorozatban lehet bővebben olvasni:

>>>>>Amikor a NASCAR-ban kitört az AIDS-pánik – A hedonista sztár születése (1. rész)

>>>>>Egy ember porba tiprása (2. rész)


Ebben a cikkben pedig egy, a NASCAR közösségét máig megosztó poszter kapcsán vettük őt górcső alá:

>>>>>A NASCAR történetének legrejtélyesebb csoportképére máig nincs magyarázat