NASCAR: Hamlin ázsiaiakat kifigurázó mémmel szólt be Larsonnak

NASCAR: Hamlin ázsiai sofőröket kifigurázó mémmel gúnyolódott Larsonon
credit:Sean Gardner/Getty/NASCAR MediaA múlt vasárnapi, Talladega Superspeedwayen rendezett GEICO 500 egy látványos tömegkarambollal zárult, aminek során egyszerre búcsúzott a 23XI Racing mindkét versenyzője, Kurt Busch és Bubba Wallace.

A csapat társtulajdonosa, Denny Hamlin pedig az incidensért nem is annyira burkoltan a vezető pozícióért csatázott Kyle Larsont tette felelőssé.

Ennek kapcsán a háromszoros Daytona 500 győztes egy Family Guy jelenetet osztott meg összevágva a szóban forgó balesettel.

Az ázsiai sofőröket kifigurázó mémre gondosan rá is írta az anyai ágon japán származású kollégájának nevét.

A tweet vegyes fogadtatásra lelt.

Voltak, akik poénosnak találták, mások viszont rasszistának minősítették.

Utóbbi véleményen volt az IndyCar digitális tartalmakért felelős vezetője, a szintén ázsiai Arni Sribhen is:

„Takuma Sato kétszer megnyerte az Indy 500-at, Alex Albon és Csou Kuan-jü a Formula-1-ben versenyeznek, Kamui Kobayashi győzött Le Mans-on, valamint a Rolex 24-en, Kyle Larson pedig a regnáló NASCAR Cup bajnok, emellett behúzta a Chili Bowlt és a Knoxville Nationalst is. De az ázsiai sofőrökről szóló sztereotípiák viccesek.” írta a mikroblogon, majd hashtagként hozzátette, hogy gátat kell szabni az ázsiaiak elleni gyűlölködésnek.

Az általa elindított lavinát látva Hamlin szabadkozni kezdett:

„Hadd mondjam el, hogy azért tweeteltem ezt, mert a., pokoli vicces, b., [Larsonnal] barátok vagyunk. Ó, és c., tisztában vagyok azzal, hogy kiütöttem őt Atlantán. Lazuljatok már emberek! Nevessetek egyet és élvezzétek a napot.”

A NASCAR a közelmúltban már több hasonló esetben is szankciókat alkalmazott.

A szervezet saját szabálykönyvében lefektette, hogy szigorúan tilos viccet csinálni, vagy bármilyen módon negatív színben feltüntetni mások bőrszínét, származását, vallását, egészségügyi állapotát és egyéb, megkülönböztető jegyeit.

Tavaly pontosan emiatt kötelezték érzékenyítő tréningre Hailie Deegant és Kyle Buscht, akik nyilvánosan használták a „retardált” kifejezést, mondván az sértő a mentális betegségekkel élőkre.

2020-ban pedig Larsont tiltották el határozatlan időre, miután egy virtuális verseny élő közvetítése során kiejtette száján a „nigger” szót.


UPDATE:


Hamlin törölte a tweetet és nyilvánosan elnézést kért.
„Néhány komment elolvasása után levettem a korábbi posztom. Rossz volt a mémválasztás és rájöttem, hogy mennyire sértő. Teljesen rosszul jött ki. Bocsánatot kérek.”


UPDATE 2:

A NASCAR érzékenyítő tréningre kötelezi Denny Hamlint