A NASCAR érzékenyítő tréningre kötelezi Denny Hamlint

A NASCAR érzékenyítő tréningre kötelezi Denny Hamlint
credit: Logan Riely/Getty/NASCAR MediaMár ezen a héten meg kell kezdenie az érzékenyítő tréninget Denny Hamlinnek annak érdekében, hogy továbbra is versenyezhessen a NASCAR Cup Seriesben.

A szervezet azt követtően kötelezte erre a Joe Gibbs Racing versenyzőjét, egyben a 23XI Racing társtulajdonosát, hogy hétfőn egy rasszista felhangú mémet tett közzé Twitterén.

Ezen egy, a Family Guyból származó jelenet szerepelt, amely az ázsiaiak vezetési tudásán élcelődött.

Hamlin a képsorokon szereplő női karakterre ráírta Kyle Larson nevét, majd összevágta a múlt vasárnapi, talladegai futam végén történt tömegbalesettel.

A háromszoros Daytona 500 győztes ezzel arra utalt, hogy a Hendrick Motorsports japán származású pilótája miatt történt az incidens, amelynek során a 23XI mindkét versenyzője, Bubba Wallace és Kurt Busch egyaránt a falban végezte.

A tweet meglehetősen vegyes fogadtatásra lelt. Sokak szerint poénos volt, mások viszont az ázsiaikra nézve degradálónak találták.

Hamlin a reakciókat látva először még szabadkozni próbált:

“Hadd mondjam el, hogy azért tweeteltem ezt, mert a., pokoli vicces, b., [Larsonnal] barátok vagyunk. Ó, és c., tisztában vagyok azzal, hogy kiütöttem őt Atlantán. Lazuljatok már emberek! Nevessetek egyet és élvezzétek a napot.”

Néhány órával később viszont már törölte a mémet, valamint ahhoz fűzött, további posztjait is, majd nyilvánosan elnézést kért.

“Néhány komment elolvasása után levettem a korábbi posztom. Rossz volt a mémválasztás és rájöttem, hogy mennyire sértő. Teljesen rosszul jött ki. Bocsánatot kérek.”

A NASCAR szabálykönyve kimondja, hogy a szervezeten belül tevékenykedő személyek nem nyilatkozhatnak nyilvánosan, vagy folytathatnak olyan kommunikációt, ami más emberek etnikai hovatartozását, bőrszínét, hitét, származását, nemét, szexuális irányultságát, családi állapotát, életkorát, vagy hátrányos helyzetét kritizálja, nevetségessé teszi, vagy bármilyen más módon becsmérli.

A szervezet ezen viselkedési irányelveit keményen be is tartja.

Tavaly azért kötelezték érzékenyítő tréningre Hailie Deegant és Kyle Buscht, mert nyilvánosan használták a “retardált” kifejezést, ami durva sértésnek számít a fogyatékkal élőkkel szemben

2020-ban pedig Larsont tiltották el határozatlan időre, miután egy virtuális verseny élő közvetítése során elhagyta a száját a “nigger” szó.