NASCAR: Káoszban nyert a dinnyék ura Talladegán, újabb pofonok Hamlinnek

NASCAR: Tömegbalesetben nyert a dinnyék ura Talladegán, újabb pofonok Hamlinnek
credit:NASCAR/FOX MediaAlig egy hónappal karrierje első NASCAR Cup-győzelme után újra látogatást tehetett a victory lane-en Ross Chastain.

A Trackhouse Racing versenyzője ezúttal a Talladega Superspeedwayen csaphatta földnek a védjegyének számító dinnyét, miután az utolsó kör utolsó kanyarjában kialakult káoszban sikerült átvennie a vezetést.

A kritikus pillanatig Erik Jones haladt az élen, mögötte pedig már mindent egy lapra feltéve ment a drafttal fűszerezett adok-kapok.

Eközben megindult a láncreakció, aminek során számos autó szorosabb ismeretséget kötött egymással, valamint a fallal.

A kiváltó ok Bubba Wallace volt, aki megpróbálta blokkolni William Byront.

A Hendrick Motorsports pilótája korrigálni akart, de végül a falban végezte tulajdon csapattársa, Alex Bowman által.

Pillanatokkal később Kyle Larson előzést kísérelt meg Jones felett, a GMS Petty Motorsports pilótája viszont védekezett, így a regnáló bajnoknak felfelé kellett húzódnia. Ennek hatására Kurt Busch is csattant egyet és elkapta Wallace-t.

A kontakt következtében mindkét 23XI Racinges autója csúnyán összetört, de szerencsére a versenyzők ép bőrrel megúszták.A balhé során Chastain végig az alsó íven maradt, ennek hála pedig nála landolt a GEICO 500 névre hallgató viadal első helye.

Ironikus módon ráadásul pontosan azzal a karosszériával diadalmaskodott, amivel március végén, a COTA-n is nyert egy hasonlóan emlékezetes befutó után.

Jelen siker révén a nyolcadik generációs dinnyetermesztő családból származó Chastain az idei szezon második, többszörös győztesének mondhatja magát Byron (Atlanta, Martinsville) után.

A 29 éves pilóta ráadásul a komplett futam során egyetlen kört sem töltött az élen.

Érdekesség, hogy az egy héttel korábbi, bristoli dirtön ugyanígy nyert Kyle Busch is.

Másodikként Austin Dillon zárt a Richard Childress Racing színeiben, míg a harmadik helyet a Joe Gibbs Racingnek vezető Kyle Busch kaparintotta meg.

Negyedikként Larsont intették le, aki ezzel pályafutása első top 5-ös eredményét könyvelhette el superspeedwayen.

Talladegán szokatlan módon a harmadik szakasz teljes egészében zöld zászló alatt zajlott le.

A nap első tömegkarambolja még a második szegmensben történt, miután a 90. körben Wallace hátulról meglökte Joey Loganót. Az ütközés jóvoltából egy kilenc autót magával rántó baleset kerekedett ki, pontot téve Ty Dillon, Harrison Burton, Daniel Suarez, Ricky Stenhouse Jr., valamint Logano napjára.

Tovább folytatódott Denny Hamlin vesszőfutása is.


A JGR veteránja Richmondon győzött, az összes többi – szám szerint kilenc – futamon viszont már egyszer sem tudott a top 10-ben landolni.

A fiaskók sorozatához vezetői hibák, szerencsétlen balesetek, elbaltázott stratégiák és műszaki gondok vezettek.

Most, Talladegán úgy tűnt, hogy a hajrában reális esélye nyílhat egy jó eredményre. Utolsó pitkiállásakor azonban kevesebb üzemanyagot tankoltak, mint kellett volna, így a végén már – sárga zászló híján – spórolásra kényszerült és meg kellett elégednie a tizennyolcadik hellyel.

Ha ehhez hozzávesszük az általa társtulajdonosként jegyzett 23XI Racing dupla autótörését, akkor nyugodt szívvel kijelenthetjük, hogy Hamlinnek már igencsak szüksége lenne egy ördögűzőre.

Az első szakaszt Wallace, a másodikat pedig Byron nyerte.

A mezőny legközelebb május elsején, a Dover Motor Speedwayen csap össze.