NASCAR: Dale Jr. autója nyert, Earnhardt második a Megfélemlítő pályáján

NASCAR: Dale Jr. autója nyert, Earnhardt a másodikként zárt Talladegán
credit: James Gilbert/Getty/NASCAR Media
NASCAR: Dale Jr. autója nyert, Earnhardt a másodikként zárt Talladegán


Ahogyan a címből kitűnik, rendkívül emocionális szombatja volt az Earnhardt-család népes rajongótáborának.

A NASCAR Xfinity Series Talladega Superspeedwayen rendezett versenyének első helyét a Dale Earnhardt Jr. nevével fémjelzett JR Motorsportsnak vezető Noah Gragson kaparintotta meg, aki ezzel leszállította a csapat fennállásának 60. győzelmét is.

A 23 éves pilóta a harmadik hosszabbításban került az élre, miután csapattársa, az addig vezető pozícióban haladt Justin Allgaier autójából kifogyott az üzemanyag.

Innentől fogva sikeresen maga mögött tudta tartani a pole-os Jeffrey Earnhardtot, bebiztosítva ezzel hetedik diadalát a NASCAR nemzeti másodosztályában.

„Ez a JR Motorsports, sosem adjuk fel!” – nyilatkozta a leintés után örömittasan Gragson, aki azt is elmondhatja magáról, hogy az idei szezon elmúlt kilenc fordulójának mindegyikét a top 10-ben zárta.

„Négy igazán gyors autónk volt. Végül [a három overtime miatt] az üzemanyag-stratégiára helyeződött a hangsúly, egy ponton pedig már úgy voltam vele, hogy nem lehetünk az élen. A csapat viszont megcsinálta, mert tudjátok: mi soha nem adjuk fel!”

A Degán tíz győzelme révén máig rekordernek számító Megfélemlítő imént említett unokájának be kellett érnie a második hellyel, ami viszont még így is eddigi karrierje legjobb eredménye lett a szériában.

Jeffrey ráadásul a komplett hétvégéjét nagyapja emlékének szentelte.

Most először vezetett annak a Richard Childress Racingnek, amelynek színeiben Dale Sr. hét bajnoki címéből hatot szerzett, emellett pedig az általa vezetett Chevy is a 3-as számot viselte, stílszerűen fekete alapszínben pompázva.

Sőt, még a sisakján is Senior volt megörökítve.

Ha ez nem lett volna elég, bő két évtized hiátus után visszatért crew chiefként az a Larry McReynolds is, akivel a néhai legenda megnyerte az 1998-as Daytona 500-at.

Harmadikként AJ Allmendingert érte a kockás zászló a Kaulig Racing színeiben. Ezzel az összetett pontverseny éllovasa bezsebelte a Dash4Cash 100.000 dolláros pénzdíját is.

A top 5 sorrendjét Landon Cassill és Ryan Sieg tette teljessé.

Nem volt viszont jó napja Ty Gibbsnek, miután a 77. körben aktív részesévé vált egy többautós balesetnek, ami végül a futama végét jelentette.

Úgyszint legszívesebb elfelejtené ezt a napot a 67 körével a legtovább élen állt Austin Hill is.

A Richard Childress Racing újonca a 110. körben elrendelt restartnál a mezőny elején helyezkedhetett. Allmendinger ekkor próbálta tolni előre Sam Mayert, de kissé elszámolta a dolgot, kiforgatva a JRM-est, aki ennek hatására eltalálta Hillt és mindketten a falban kötöttek ki.

A tavaly őszi talladegai győztes Brandon Brown ugyancsak nem fejezte be a versenyt baleset miatt, így most meg kellett elégednie a harmincadik hellyel.

Az első szakaszt Josh Berry, míg a másodikat Allgaier nyerte.

A mezőny legközelebb április 30-én, a Dover Motor Speedwayen csap össze.