NASCAR: Hollywoodi filmbe illő pole született Talladegán

NASCAR: Hollywoodi filmbe illő pole született Talladegán
credit:RCRIgazi tündérmesébe illő forgatókönyv valósult meg a NASCAR Xfinity Series talladegai kvalifikációján.

Az Ag-Pro 300 névre hallgató verseny pole-ját ugyanis Jeffrey Earnhardt szerezte meg, aki ezen a hétvégén számos szempontból is néhai nagyapja előtt tiszteleg.

A 32 éves pilóta először vezet a Richard Childress Racingnek, amely gárdával Dale Earnhardt Sr hét Cup bajnoki címéből hatot ünnepelhetett.

Ha ez nem lenne elég, Jeffrey az ikonikus 3-as számú, fekete Chevynek a volánját tekergetheti, crew chiefje pedig nem más lesz, mint az a Larry McReynolds, akivel a Megfélemlítő megszerezte az 1998-as Daytona 500 győzelmét.

Az utóbbi időben már főként televíziós kommentátorként dolgozó szakember bő húsz év után tér vissza a csapatfőnöki szerepkörbe, csakis ezen program kedvéért.

Jeffrey 52.454 másodperc alatt száguldott végig a 2.666 mérföldes oválon, amelyen egyébként Dale Sr. rekordnak számító tíz alkalommal látta meg elsőként a kockás zászlót.

„Ez egyszerűen hihetetlen” – nyilatkozta sajtótájékoztatóján az érthetően boldog versenyző.

„Hosszú évek óta álmodoztam egy ilyen lehetőségről, most pedig minden összeállt. A Jóisten gondoskodott rólunk. Ez a siker sokkal inkább az RCR-es srácok érdeme, mint az enyém. Mindig bizonyítják, hogy képesek gyors autókat hozni a superspeedwayekre. Nem egy rossz kezdés, igyekszünk elől is maradni a verseny során és remélhetőleg eljutunk a victory lane-ig. A nagyapám a hősöm, minden tőlem telhetőt megteszek azért, hogy őt és az összes Earnhardt-rajongót büszkévé tegyem.”

Az élete első Xfinity-rajtelsőségét megkaparintott pilóta mellől csapattársa, Austin Hill indulhat.

A harmadik pozíciót azt ezt megelőző három forduló pole-ját zsinórban bezsebelt – és idén már szintén három győzelemnél járó – Ty Gibbs húzta be a Joe Gibbs Racing színeiben, míg negyedikként egy újabb RCR-es végzett Sheldon Creed személyében.

A jelenleg az összetett élén álló AJ Allmendinger (Kaulig Racing) a tizenharmadik helyről várhatja a rajtot jelző zöld zászlót.

A kvalifikáció során 41 versenyző pályázott a 38 fős rajtrácsra.

Nem sikerült bejutnia a mezőnybe az RSS Racingnek vezető CJ McLughlinnak, az MBM Motorsportsos Natalie Deckernek, valamint a Jesse Iwuji Motorsports társtulajdonos/versenyzőjének, azaz Jesse Iwujinak.

Az idei szezon egyetlen hölgyversenyzőjének számító Decker ezzel idei három nevezéséből immár másodszor vérzett el a kvalifikáción.

A JIM-et az NFL-legenda Emmitt Smith-tel birtokló Iwuji pedig zsinórban másodszor lesz kénytelen nézőként követni az eseményeket.