Sosem látott összefogás: Elindult a a nők motorsportban való szerepvállalását megcélzó, eddigi legnagyobb amerikai program

Sosem látott összefogás: Elindult a a nők motorsportban való szerepvállalását megcélzó, eddigi legnagyobb amerikai program
credit: Penske Entertainment/James BlackLyn St. James vezetésével elrajtolt a ‘Nők a motorsportban Észak-Amerika’ nevű mentorprogram.

Az 1992-es Indianapolis 500 legjobb újonca azzal a céllal álmodta meg az (angol mozaikszóval) WIMNA-t, hogy támogatást nyújtson a sportág valamennyi szegmensében szárnyaikat bontogató hölgyek számára.

A tanácsadással és oktatással is foglalkozó kezdeményezésben partnerre is lelt a Paretta Autosport alapító-tulajdonosában, Beth Parettában.

Az üzletasszony csapata a tavalyi Indy 500-on debütált a Team Penske-vel partnerségben, idén pedig már az Ed Carpenter Racinggel összeállva tértek vissza egy részidős road/street program erejéig a mezőnybe, újfent Simona de Silvestróval a volán mögött.

St. James múlt nyáron vázolta fel ötletét Parettának, aki meg is látta benne a fantáziát.

Az elmúlt hónapok során a WIMNA komoly előrelépéseket tett a színfalak mögött.

Nagyjából negyven, a sportágban hivatásszerűen tevékenykedő hölggyel vették fel a kapcsolatot, aminek alapján ma már egy – férfiakat is magában foglaló – munkacsoportot állítottak fel.

„Régóta szükség volt már egy helyre, ahol az összes, motorsportban dolgozó nő összefoghat a lehetőségeik növelése érdekében” – idézi a WIMNA sajtóközleménye St. Jamest.

„Többször is beszéltünk erről Beth-szel és végül úgy döntöttünk, létrehozunk egy platformot, a fedélzetre hozunk tehetséges, az iparágban jelenlévő hölgyeket és kiépítünk egy jótékonysági szervezetet, amely forrásokat biztosít azon hölgyek számára, akik ebben a sportban akarnak elhelyezkedni. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy professzionális nőkből és férfiakból álló munkacsoportot sikerült létrehoznunk, amely segít a céljaink, stratégiáink megvalósításában.

A WIMNA a valaha volt legnagyobb, legsokoldalúbb, ilyen jellegű kezdeményezés az amerikai technikai sportok terén.

Működésében pedig óriási jelentőségű a tény, hogy sikerült 501 (c)(3) státuszt kapniuk, aminek értelmében mentesülnek a szövetségi adók alól, és további, adózással kapcsolatos előnyökhöz is jutnak.

„Az erősségünk a tagjainkban és a változatos látásmódjukban rejlik” mondta Paretta.

„Számos területet képviselnek, beleértve a mérnököket, versenyzőket, csapatok irányítását, marketinget, pályák működtetését, szponzorokat és promótereket. Ez a szervezet mindannyiunknak segít abban, hogy közösen dolgozzunk, kutassunk fel új tehetségeket és felkészítsük, támogassuk őket.”

A WIMNA tagjai között olyan ismert nevek szerepelnek Parettán és St. Jamesen kívül, mint Katherine Legge, Kelly Earnhardt Miller, Jamie Little, Erin Evernham, Ayla Agren, Sabré Cook, Taylor Hagler, Erica Enders, Katie Kiel, Jimmie Johnson és Marissa Andretti.

Rajtuk kívül – a teljesség igénye nélkül – a kezdeményezéshez csatlakozott még a Bridgestone Americas Motorsports igazgatója, Lisa Boggs, a Hendrick Motorsports versenyzéshez kapcsolódó rendszereivel megbízott igazgatója, Alba Lynnette Colon, a Roush Yates motorok megbízhatóságáért felelő mérnöke Madison Conrad, a Honda IndyCar-motorjain dolgozó mérnök Nicole Rotondo, az Arrow McLaren SP mérnöke, egyben kerékcserével foglalkozó szakembere Gracle Hackenberg, az Andretti Autosport rendszermérnöke Lizzle Todd és az Andersen Promotions operatív-igazgatója, Michelle Kish is.