Halálos fenyegetések és agresszió – Így birkóznak meg az online gyűlölködéssel a NASCAR pilótái

Halálos fenyegetések és agresszió – Így birkóznak meg az online gyűlölködéssel a NASCAR pilótái
credit: Chris Graythen/Getty/NASCAR MediaEgyre többen jutnak arra az elhatározásra, hogy ideiglenesen, vagy akár végleg hátat fordítanak a közösségi médiának.

Ennek a jelenségnek számos oka van, az úgynevezett mérgező környezet viszont kétségkívül a lista élmezőnyében tanyázik.

A jogos, ámde bántóan megfogalmazott kritikák még a jobbik forgatókönyvnek számítanak.

Többségben vannak viszont a saját frusztrációjukat a kommentszekciókban másokon kiélő emberek, valamint a gombamód szaporodó trollok. Ezek előszeretettel űznek gúnyt mindenből és mindenkiből, ami/aki nem szimpatikus nekik, rosszabb esetben pedig az életveszélyes zaklatástól sem riadnak vissza.

Jó példa erre Hailie Deegan legutóbbi kálváriája.

Ahogyan az USAracing megírta, valaki létrehozott egy kamuprofilt, amely a NASCAR-versenyzőnőnek adta ki magát.

A fiók mögötti személy nem kevesebbet állított, minthogy Deegant fogságban tartja és rendszeresen bántalmazza a barátja, Chase Cabre.

Ezt egy őrült rajongó komolyan is vette és odáig ment, hogy halálosan megfenyegette Cabrét.

Bár zömében nem ilyen agresszív formában, de más pilóták is megtapasztalták már a netes gyűlölködést.

Az elmúlt évek során Bubba Wallace lett a NASCAR arca, miután a mainstream média visszatérő vendégévé vált többek között a BLM-mozgalomban végzett tevékenysége, valamint a hírhedt 2020-as hóhérkötél-botrány révén.

A 23XI Racing pilótájával pozitív dolgok is történtek, mint például a tavaly októberi, első talladegai győzelme, vagy épp az idén debütált, róla készült Netflix-sorozat bemutatója.

A mezőny egyetlen teljes szezonos, afroamerikai versenyzője azonban bármit is csinál, az emberek „betalálják”.

„A kutyák mindig ugatni fognak, a karaván azonban tovább halad.”

Ezt a tanácsot az Észak-karolinai Egyetem korábbi legendás kosárlabda-edzője, Roy Williams adta neki egy hónappal ezelőtt, amikor először találkoztak egy jótékonysági vacsorán.

„Átkozottul klassznak tartottam” – nyilatkozta ennek kapcsán Wallace a The Athleticnek.

„Ezeket a szavakat az élet bármely területére be lehet helyettesíteni, de esetemben főként a közösségi médiára.”

Nincs olyan NASCAR-versenyző, akit ne ért volna már attrocitás az úgynevezett rajongók részéről, de abban egyetértenek, hogy közel sem annyi, mint alabamai kollégájukat.

„Bubba szembesül a legtöbb gyűlölettel” – mondta Corey LaJoie, aki egyébként Wallace egyik legjobb barátja is.

„Valahányszor engem is megjelölnek vele együtt egy tweetben, akkor mindig rácsodálkozok arra, milyen kommentek érkeznek. Vannak nagyon szomorú, magányos emberek, akik úgy érzik, mindenképpen hozzá kell szólniuk mindenhez, ami Bubbával kapcsolatos, ráadásul sok esetben borzalmas dolgokat írva. Ez nagyon elkeserít.”

Sokan úgy próbálják megóvni magukat a negatív hangoktól, hogy egyszerűen rá sem kattintanak az értesítésekre.

Wallace viszont nem tudja megállni, hogy ne olvassa el ezeket, noha tudja, ezzel saját magának árt a legjobban.

„Ha valaki azt mondja, hogy nem zavarja őt közösségi médiás beszólogatás, akkor egészen biztosan hazudik” – szögezte le LaJoie.

„Engem is megtalálnak. Azt mondogatják, hogy szar versenyző vagyok, nem tartozom a Cupba stb. Ugyanakkor ez nem különbözik attól, amit már szemtől szembe is megkaptam. Az emberi természet része, hogy azt szeretnének, ha mindenki kedvelne bennünket. Ha viszont olyan munkát végzel, aminek révén a köztudatba kerülsz, akkkor borítékolható, hogy lesz olyan, akinek nem fogsz tetszeni.”

Alex Bowmannek szintén megvan a maga múltja Twitteren.

Az első negatív élménye még 2016-ra vezethető vissza, amikor egy Taco Bell rendelésre várva, gyanútlanul görgetett telefonján és így értesült arról, hogy kirúgta akkori csapata, a Tommy Baldwin Racing.

Bár már többszörös Cup-futamgyőztesnek mondhatja magát a Hendrick Motorsports-cal, még mindig akadnak olyanok, akik szerint nem érdemli meg helyét a Cup egyik topgárdájánál.

„Nem számít, hol tartasz a sportban egy ponton úgyis lecsapnak rád. Én is hibás vagyok, mert többet olvasgatom a kommenteket, mint kellene. Megpróbálom viszont inkább motivációként használni a sértegetéseket, nem hagyom, hogy rám telepedjenek. Nem azért vagyok itt, hogy meggyőzzek egy 12 évest Twitteren. Azért versenyzek a Cupban, hogy a tőlem telhető legjobb munkát végezzem.”

Bowman ellenfeleinek köszönhetően is célkeresztbe került.

A tavalyi, martinsville-i futamon történt incidensük után Denny Hamlin hozzá nem értőnek titulálta őt, aki még vezetni sem tud, majd idén márciusban, Las Vegasban Kyle Busch akadt ki rá, mondván csak mások hibájából profitálva tud nyerni.

Ezzel a két JGR-esnek sikerült rendesen feltüzelnie rajongóikat, akik aztán meg is rohamozták Bowman profilját.

„Próbálom kihozni mindenből a legjobbat, például a sértéseiket rátetetem pólókra, aztán eladom őket” – magyarázta a 28 éves versenyző.

Ricky Stenhouse Jr. is rendszeresen megtapasztalja a netes inzultust, ő viszont lerázza magáról.

„Csak nevetek rajta, amikor meglátom. Egyáltalán nem zavar. Ha így lenne, akkor az meglehetősen rossz helyzetbe hozna engem. Korábban még válaszoltam a beszólogatóknak, utána viszont mindig megbántam, hogy extra figyelmet irányítottam rájuk. Most már inkább csak a valódi támogató rajongókkal foglalkozom. Érdekesnek találtam viszont, hogy a legjobban gyűlölködő emberek közben követik is a profilom. Értékelem az erőfeszítéseiket, mivel minél több követőd van, annál több pénzt tudsz keresni, nemde? Ugyanakkor eléggé vicces, mennyire frusztráltak tudnak lenni egyesek.”

Az ominózus rasszista hangvételű, a NASCAR általi felfüggesztéséhez vezető, 2020 tavaszán történt botránya után Kyle Larsonra elképesztő méretű gyűlölethullám zúdult.

Az ő esetében ráadásul már konkrét halálos fenyegetésekről is szó volt, amit csak még ijesztőbbé tett, hogy nyilvánossá tették a lakcímét, valamint telefonszámát is.

Ennek következtében családjával egy időre el is kellett menekülnie Észak-Karolinából.

„Egészen addig nagyon gyakran használtam a Twittert, folyton ott lógtam. A két évvel ezelőtt történtek viszont megtanítottak arra, hogy nem kell feltétlenül odafigyelnem a közösségi médiára. Akkoriban felfüggesztettem az összes profilom és ez olyan volt számomra, mint egyfajta felszabadulás. Manapság ha olyan történik a pályán, aminek kapcsán várhatóak negatív kommentek, már csak meg sem nyitom. Ezáltal sokkal gyorsabban tovább tudok lépni.”