NASCAR-sztárok sem tudták szó nélkül hagyni Elon Musk legújabb húzását

NASCAR-sztárok sem tudták szó nélkül hagyni Elon Musk legújabb húzását
credit: JD Davidson/CCValósággal sokkolta az amerikai piacot Elon Musk bejelentése, miszerint szőröstül-bőröstül, tokostul-vonóstul felvásárolná a Twittert.

A milliárdos üzletember soha nem rejtette véka alá, hogy masszívan ellenzi a mikroblog-szolgáltató cenzúráját, amivel legfőképpen a konzervatív oldalt sújtják.

Először elhintette, hogy saját közösségi oldal beindításán gondolkodik, majd megszavaztatta követőit arról, hogy a Twitter betartja-e a szólásszabadságra vonatkozó irányelveit.

A több, mint kétmillió voksoló 70.4%-a határozott nemmel válaszolt.

Nem sokkal később aztán jött az első piacrengető hír, miszerint Musk megszerezte a válllalat részvényeinek 9.2%-át, amivel övé lett a legnagyobb részvényes.

Ironikus módon ekkor a demokrata-kötődésű The Washington Post elkezdte kongatni a vészharangot, mondván pontosan Musk az, aki veszélyeztetheti a szólásszabadságot a platformon.

Külön megmosolyogtató volt, hogy az egyébként Jeff Bezos tulajdonában lévő lap egy másik vezércikkében nem kevesebbet sürgetett, mint hogy olyan szabályokat kellene hozni, amelyek által elkerülhető lenne gazdag emberek befolyása a közösségi oldalakon zajló kommunikációra.

Emberünk azonban újabb fokozatra kapcsolt.

Először közölte, hogy nem kíván beülni az igazgatótanácsba, majd pár nap múlva megtette elképesztő, 41.39 milliárd dolláros felvásárlási ajánlatát a komplett vállalatra.

“A befektetésem óta realizálódott bennem, hogy a vállalat jelen formájában nem fog növekedni és a társadalmi szükségszerűséget sem szolgálja” – olvasható a Twitter elnökének, Bret Taylornak címzett levelében, amit maga Musk tett közzé.

“A Twittert magáncéggé kell alakítani. Ez a legjobb és egyben az utolsó ajánlatom. Ha elutasítják, akkor kénytelen leszek újragondolni a részvényesi pozíciómat.”

A mindenkit lázban tartó üzleti manővert Denny Hamlin sem tudta szó nélkül hagyni.

“Elon sakkjátszámát folytat a Twitterrel” -írta közösségi profilján a Joe Gibbs Racing versenyzője, egyben a 23XI Racing társtulajdonosa.

“Ha nemet mondanak neki, akkor hatalmas nyereség mellett fogja eldobni a 9%-os részesedését és ő lesz az első aki kiszáll, mielőtt a részvények bezuhannak a meghiúsult eladás miatt.”

Hamlin szavaira a többség negatívan reagált, mondván Musk csak a saját sértettségét éli ki.“Ez egy megszokott Elon-játszma” – véli a veterán szerelő, mérnök és technikai elemző Bozi Tatarevic.

“Megsértették az érzéseit és ezért megpróbálja felvásárolni az ezért felelős céget. Ha nem lesz működőképes, akkor simán eladja a részvényeit, pénzt keres, ami mindenki számára előnyös forgatókönyv. A tőzsdefelügyelet úgyis bizonyította már, hogy nem fogják őt vegzálni.”

A szintén NASCAR csapattulajdonos-pilóta Brad Keselowski éles véleményt formált, mondván a Twitter Musk elutasítása eset könnyedén a kétezres évek közepén még piacvezető, másik közösségi oldal sorsára juthat.

“Ha nemet mondanak, akkor a Twitterből MySpace lesz.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy