NASCAR: Végre kiderült, hogy mi volt Keselowski brutális büntetésének oka

NASCAR: Végre kiderült, hogy mi volt Keselowski brutális büntetésének oka
credit:NASCAR Media
NASCAR: Végre kiderült, hogy mi volt Keselowski brutális büntetésének oka


Hetek óta lázban tartja a NASCAR közösségét, hogy pontosan milyen szabálytalanságot követett el az RFK Racing, ami az utóbbi idők legnagyobb büntetéscunamiját vonta maga után.

Mint ismeretes, a csapat társtulajdonosa, egyben versenyzője, Brad Keselowski által vezetett 6-os Fordja az atlantai futamot követő, átfogó ellenőrzésen bukott le.

Ennek jutalma 100-100 pont levonás lett az autó, valamint a pilóta neve mellől, búcsút mondhattak 10 playoff-egységnek, továbbá a crew chiefet négy fordulóról eltitották és még 100.000 dolláros pénzbírsággal is sújtották.

Az RFK fellebbezett a döntés ellen, a Nemzeti Motorsport Fellebbviteli Tanács azonban jogosnak tartotta az ítéletet.

A NASCAR a csapattulajdonosok és versenyzők követelése ellenére mindeddig nem közölt információkat a szabálytalanság mibenlétéről.

Most azonban Keselowski végre tiszta vizet öntött a pohárba.

Szavai alapján pedig olybá’ tűnhet, hogy ez az eset is visszavezethető a szállítmányozási láncban tapasztalható hiányra.

„A hátsó panelnek volt egy kulcsfontosságú része, amiről a NASCAR úgy ítélete meg, hogy az általunk végrehajtott javítás nem megfelelő volt” – nyilatkozta a 2012-es Cup-bajnok Martinsville-en.

„Ez egy kemény helyzet. Mi nem akartunk azzal a panellel versenyezni, új viszont nem állt rendelkezésünkre. Három futam óta használtuk az autón és muszáj volt javítást eszközölni rajta. Bárcsak jobb munkát végezhettünk volna, de már nem lehet visszacsinálni. Megértem a NASCAR álláspontját. Az ő feladatuk, hogy az elemek és alkatrészek megfelelőek legyenek. Mi jóhiszeműen hajtottuk végre a javítást, de mint már említettem, nem csináltuk valami jól. Előnybe kerültünk-e általa? Valószínűleg nem, de olyan nehéz helyzetbe hoztuk a NASCAR-t, ami nem volt fair velük szemben és muszáj volt ítéletet hozniuk. Ha elölről kezdhetnénk, akkor könyörögnénk, kölcsön kérnénk, vagy lopnánk egy új panelt és azt tennénk fel az autóra. A világ viszont nem így működik. Ez tipikusan olyan helyzet, amelyben mindenkinek egyszerre van igaza, de egyszerre téved is. Tanulni fogunk belőle.”

Az idei évtől a NASCAR Cup csapatai már szinte valamennyi elemet kizárólagos beszállítóktól szerezhetik csak be, amelyeken nem módosíthatnak.

Ennek betartatása érdekében pedig egy rendkívül szigorú büntetési rendszert is életbe léptettek.