NASCAR: Megszületett a szezon első duplázója, Hamliné az eddigi legszomorúbb rádiózás

NASCAR: Megszületett a szezon első duplázója, Hamliné az eddigi legszomorúbb rádiózás
credit:Hendrick MotorsportsNyolc versenybe telt, hogy a NASCAR Cup Series felavassa az idei első, többszörös futamgyőztes pilótáját.

Ezen fegyvertényt William Byron hajtotta végre, aki a március 20-ai, atlantai forduló után most, Martinsville-en is eljuttatta a victory lane-re a Hendrick Motorsports 24-es számú Chevyjét.

Az észak-karolinai magasan a legtöbb, 212 körön át haladt az élen, bezsebelve végül főkategóriás karrierje negyedik diadalát.

Ennek révén a HMS huszonhetedik alkalommal tudott nyerni a 0.526 mérföldes oválon.

Pluszban egy új rekordot is beállítottak, miután a második szakaszban Chase Elliott megfutotta a csapat fennállásának 10.000 vezető pozícióban töltött körét Martinsville-en. Mindeddig egyetlen gárda sem tudott ennyi kört az élen haladni egyazon a pályán.

Nyolc körrel a vége előtt Byron már több, mint 2.5 másodperces előnnyel vezetett, a biztosnak tűnő győzelme azonban veszélybe került a Todd Gilliland falazása következtében belengetett sárga zászló miatt.

Az overtime-ban viszont sikerült megőriznie első helyét a nagyon lelkes Joey Loganóval szemben.

Byron a sikerét agydaganattal küzdő édesanyjának ajánlotta, aki a helyszínen szurkolta végig a versenyt.Harmadikként Austin Dillont érte a kockás zászló, de befért még a top 5-be Ryan Blaney és Ross Chastain is.

A futamnak természetesen megvolt a maga nagy vesztese is.

A Joe Gibbs Racing veteránja, Denny Hamlin egy héttel korábban, Richmondon megszerzett elsősége révén abban reménykedett, hogy véget ért a szezon kezdete óta őt a mások és saját hibájából egyaránt sújtott csapáscunami.

A virginiai rövid oválon viszont újra szétesett felette a csillagzat.

Az autója szinte végig vezethetetlen volt, a harmadik szakaszban pedig ő idézte elő a nap első, incidens miatti pace car fázisát.

A 11-es Toyota lassulni kezdett a pályán, majd a pitlane-en le is állt.

A hivatalos indoklás alapján az üzemanyagpumpa meghibásodása okozta a problémát, a rossz nyelvek szerint viszont egyszerűen csak kifogyott az üzemanyag.

Nem sokkal később a csapatrádióján pedig elhangzott a nap legszomorúbb, vagy inkább legfrusztrálóbb beszélgetése:


Hamlin: Hogyan lehet egy topcsapatnak harmincadik helyre jó autója?

Chris Gabehart (crew chief): Mindenkinek vannak szar napjai.

H: Tavaly vezettem itt vagy ötszáz kört.

CG: Nem tudom mit mondjak, nagyon idegesítő. Az van, ami.


Hamlin végül három kör hátrányban, a huszonnyolcadik pozícióban zárt.

Nem lehetett boldog csapattársa, Martin Truex Jr. sem, akinek jobb első abroncsa nemes egyszerűséggel kettéhasadt menet közben.

A szóban forgó kereket kicserélték ugyan, a 2017-es bajnok viszon már nem volt tényező a pályán és a kockás zászló után mindössze a huszonkettedikként rangsorolták.

Az első két szakaszt a pole-ból indult Elliott nyerte és 185 kört haladt az élen. A hajrában viszont már visszaesett, amiben közrejátszott, hogy a pitgárda sem volt épp a helyzet magaslatán.

Ha ez nem lett volna elég, a futam egy pontján még a rádiója is felmondta a szolgálatot.

A 26 éves dawsonville-i végül a tizedikként zárt, így továbbra is ő a Hendrick Motorsports egyetlen, idén még győzelem nélkül álló versenyzője.

A NASCAR Cup Series legközelebb április 17-én csap össze, méghozzá a Bristol Motor Speedway dirtjén.