IndyCar: Herta pályacsúccsal a pole-ban, Grosjean pedig a falban végezte Long Beachen

IndyCar: Herta pályacsúccsal a pole-ban, Grosjean pedig a falban végezte Long Beachen
credit: Penske Entertainment/Chris JonesColton Herta sikerével zárult az Acura Grand Prix of Long Beach kvalifikációja.

Az Andretti Autosport versenyzője 1:05.3095 alatt száguldott végig a kaliforniai utcákon, amivel nem csak IndyCar-karrierje nyolcadik pole-ját ünnepelhette, de egyben vadonatúj pályacsúcsot is beállított.

Herta mellől a Team Penske kétszeres bajnoka, Josef Newgarden várhatja a vasárnapi futam rajtját.

A második sorból a címvédő Alex Palou (Chip Ganassi Racing) indulhat Felix Rosenqvist (Arrow McLaren SP) oldalán, míg a harmadikat két andrettis, Alexander Rossi, valamint Romain Grosjean alkotja.

Utóbbi francia pilóta egy ideig úgy érezhette, hogy sikerülhet pole-t érő kört összeraknia. Végül azonban elszámította magát és két másodperccel a leintés előtt beleállt a gumifalba, előhozva a kvalifikáció első és egyetlen piros zászlaját.

Az IndyCar versenyirányítása úgy határozott, hogy még egy gyors kört engedélyez mindenkinek, kivéve a kényszermegszakítást előidézett Grosjeant.

Ezzel a lehetőséggel végül csak Rossi és Rosenqvist élt, de Herta elsőségére nem bizonyultak veszélyesnek.

Pályára hajthatott a mezőnnyel a pénteki edzésen kéztörést szenvedett ganassis, Jimmie Johnson is, de egyáltalán nem bizonyult tényezőnek, így a rajtrács utolsó sorából indulhat csak az újonc Tatiana Calderon (AJ Foyt Racing) mellől.

Graham Rahalt azért sikerült felidegesítenie, miután a pitből kifelé jövet feltartotta az épp gyors körön lévő RLL-est, aminek köszönhetően búcsút mondhatott egy jó időnek és végül nem is jutott tovább a csoportköréből.