Busch egyetért Pettyvel abban, hogy a dirt-versenyzés visszalépés a NASCAR számára

Busch egyetért Pettyvel abban, hogy a dirt-versenyzés visszalépés a NASCAR számára
credit: Sean Gardner/Getty/NASCAR Media


Ötven és fél évet felölelő hiátus után tavaly rendeztek először NASCAR Cup-futamot dirt-pályán.

A Bristol Motor Speedwayre kiírt verseny sikerrel zárult, így a rendhagyó borítás idén is helyet kapott a naptárban, méghozzá április 17-ei dátummal.

A hivatalos kommuniké szerint mindenki rajong a régi időket felelevenítő pályatípusért, a valóságban viszont ez nem teljesen igaz.

A kritikusok közé tartozik a szókimondásáról híres Kyle Busch is.

„El kell vágni a köldökzsinórt” – nyilatkozta a Joe Gibbs Racing pilótája a NASCAR martinsville-i fordulója előtt tartott sajtótájékoztatóján.

„Ahogyan Richard Petty is mondta, a dirt visszalépés a sportunk számára. A mi autóink nem alkalmasak arra, hogy egy jó show-t produkáljanak dirtön. Ami engem illett, én magam sem vagyok egy dirt-pályás srác, nem ezeken nőttem fel, mint például Kyle Larson. Gyerekként versenyeztem ilyen borításon legends és modified autókkal, de azóta az aszfaltot részesítem előnyben. Néhány évvel ezelőtt részt vettem super late model futamokon, amiket Tony Stewart rendezett. Egyaránt szereztem első, második és harmadik helyeket, szóval nagyon mókás volt. Azokat az autókat viszont direkt dirtre tervezték, ellentétben a Cupban használtakkal.”

Petty még a 2021-es, első bristoli forduló előtt kritizálta élesen a NASCAR döntését.

“Óvatosan kell fogalmaznom, mivel itt már a sportpolitika is belép a képbe és nem akarok megsemmisítően nyilatkozni a NASCAR-ról. Hosszú, hosszú éveken át próbálkoztunk, hogy profi sporttá váljunk. Hosszú, hosszú éveket szántunk arra, hogy megszabaduljunk ettől a bélyegtől [hogy a NASCAR nem is elit sport – a szerk.]. A dirt-pályás versenyzés viszont nem profi szint, úgyhogy most mégis visszafelé haladunk. Olyan ez, mintha fognánk egy NFL-csapatot és elküldenénk őket játszani egy középiskolai pályára.”