Ennyit keresnek a NASCAR toppilótái – Wallace spottere szerint pedig pont ezért vágynak a fiatalok inkább az F1-be

Ennyit keresnek a NASCAR toppilótái – Wallace spottere szerint pedig pont ezért vágynak a fiatalok inkább az F1-be
credit: Meg Oliphant/Getty/NASCAR MediaNéhány nappal ezelőtt Kevin Harvick egy interjúban kendőzetlenül közölte, hogy az amerikai gokartos gyerekek első számú karriercélja nem a NASCAR, vagy az IndyCar, hanem a Formula-1.

Ezalól pedig nem kivétel a Stewart-Haas Racing pilótájának saját fia, Keelan sem.

Bubba Wallace spottere, Freddie Kraft szerint a legfőbb oka ennek az, hogy a világbajnoki sorozatban nagyságrendekkel több pénzt lehet keresni, mint az amerikai pályákon.

„Nem igazán hibáztatom Keelan Harvickot, mivel láttam, hogy milyen szerződést írt alá Max Verstappen pár héttel ezelőtt” – nyilatkozta a szakember a Door Bumper Clear podcastben.

„A legtöbb F1-es srác a felső tízezer tagja. Nem ér meglepetésként, hogy a gyerkekek is ott akarnak versenyezni.”

Kraft véleményét lehet vitatni, az viszont kétségtelen, hogy a NASCAR Cup Series pilótáinak éves fizetése köszönőviszonyban sincs F1-es kollégáikéval.

Verstappen nemrég bejelentett, négy évre szóló új kontraktusa értelmében évi kb. 53 millió dollárnak megfelelő összeget tehet zsebre a Red Bullnál.

Összehasonlításként a Cup legjobban fizetett pilótája, a Joe Gibbs Racingnek vezető Kyle Busch 16.9 millióért versenyez.

A Ranker összeállítása alapján a második helyen Denny Hamlin áll 13.9 millióval, míg a fizetés-dobogó harmadik pozícióját Harvick foglalja el 10.9 millió dollárral.

A felsőházban tanyázik még Martin Truex, Jr. (10.4 millió) és a csapattulajdonosi éráját meglehetősen rosszul megkezdett Brad Keselowski (9.4 millió) is.

Hatodikként Joey Loganót jegyzik 9 millióval, míg a regnáló bajnok Kyle Larson csak a hetedik 8 millió dollárral, holtversenyben csapattársával, Chase Elliottal.

Őket követi Kurt Busch, akinek évi 7.5 milliót fizet a 23XI Racing.

A top 10-es kereseti listát pedig Daniel Suarez zárja már „csak” 4.5 millióval, ami megegyezik Alex Bowman fizetésével a Hendrick Motorsportsnál.

Az utóbbi esztendőkben a NASCAR kvázi mainstream-arcává avanzsált Bubba Wallace 2.2 milliót tehet zsebre a csapatnál.

A Cup legrosszabbul fizetett, teljes szezonos pilótája a Spire Motorsportsnak vezető Corey LaJoie a maga 200.000 dollárjával.

Fontos megjegyezni, hogy a fenti összegek csak a csapatoktól kapott fizetést foglalják magában, a személyes szponzoroktól, valamint egyéb partnerektől számító bevételt nem.