Az IndyCar-betétfutam, amit Keanu Reeves is megnyert, mégis mindent vitt a Carlton-dance

Az IndyCar-betétfutam, amit Keanu Reeves is megnyert, mégis mindent vitt a Carlton-dance
A profi-kategória győztese, Al Unser Jr. és a hírességek mezőnyének legjobbja, Keanu Reeves a 2009-es dobogó tetején (credit:GPLB)Hat évvel ezelőtt rendezték meg utoljára a Toyota Pro/Celebrity Race-t Long Beach utcáin.

A verseny 1977 óta, tradicionálisan a Grand Prix of Long Beach hétvégéjén (melynek fő attrakciója 1983-ig a Formula-1, 1984-2008-ig a CART/Champ Car, 2009-től pedig az IndyCar) programsorozatán belül került lebonyolításra.

A mezőnyben egyaránt megtalálható volt komoly tapasztalattal rendelkező pilóta és lelkes celebek is.

Utóbbiak esetében gyakran előfordult, hogy adott híresség ekkor látott életében először közelről versenyautót, így elengedhetetlenné vált, hogy két részre osszák a mezőnyt.

Sőt, a profiknak még előnyt is kellett adniuk amatőr ellenfeleiknek.

Ennek megfelelően a rajtnál a valódi autóversenyzők csak 30 másodperccel később rajtolhattak el, a leintést követően pedig két kategóriában avatnak győztest is.

Persze az, hogy valaki a vörös szőnyegen viselt Armani zakóját, vagy Prada kisestélyijét cseréli le egy futam erejéig tűzálló overálra, még nem jelentette azt, hogy egyből kutyaütő lenne.

Ezt bizonyítja, hogy a verseny története során huszonhárom alkalommal fordult elő, hogy összetettben egy híresség nyerte a futamot, lepipálva az összes tapasztalt volánzsonglőrt.

Ennek fényében nem meglepő, az 1996-ban meghozott a szabályt, miszerint az a híresség, aki már nyerni tudott, a későbbiekben csak a hivatásosok mezőnyében indulhat ismét..

A döntést a szervezők azt követően hozták meg, hogy Alfonso Ribeiro (azaz Carlton a Kaliforniába jöttem c. klasszikusból) 1994-ben, majd 1995-ben is nagyon csúnyán elverte a komplett mezőnyt.

Az amerikai színész egyébként ezt leszámítva több amatőr és félprofi versenyen indult már az évek során a gokarttól kezdve a driftig és szinte valamennyi próbálkozását győzelemmel koronázta, így nem csoda, hogy sokan osztják azt a véleményt, jóval nagyobb karriert futhatott volna be a volán mögött, mint ameddig a showbusiness-ben eljutott.

Ribeiro 2015-ben tért vissza a Pro/Celeb futamra immár a profik kategóriájában, ahol magabiztosan nyert ismét, egy évvel később pedig behúzta a TPCR hattyúdalát képező fordulót is.

A verseny koronázatlan királya, Alfonso Ribeiro (credit:GPLB)

Érdekesség, hogy 2002-ben Danica Patrick zárta az élen a profi kategóriát, de összetettben csak a harmadik lett a celebek között induló úszóbajnok Dara Torres (aki az esemény első női győztesévé is vált), valamint a színész Christopher Masterson mögött.

Külön kiemelendő, hogy ezen a futamon versenyzett először egymás ellen Ms. Patrick, valamint az IndyCar pilótából később csapattulajdonossá avanzsált, manapság pedig a széria biztonsági autóját vezető Sarah Fisher, aki az ötödikként ért célba.

A TPCR-en olyan világszerte ismert nevek diadalmaskodtak saját mezőnyükben, mint például James Brolin, Caitlyn Jenner, Gene Hackman, Lorenzo Lamas, Jason Bateman, Sean Patrick Flanery, Josh Brolin és Keanu Reeves.

A profik között győzelmet szerzett itt Gordon Johncock, Al Unser, Al Unser Jr., Parnelli Jones, Elio de Angelis, Dan Gurney, Bobby Rahal, Eddie Lawson, Derek Daly, vagy épp az utolsó, 2016-os felvonást elsőként zárt Max Papis.

A rendkívül népszerű viadal végére a Toyota tett pontot, miután a márka átköltöztette főhadiszállását Kaliforniából Texasba.


Végezetül jöjjön egy teljesen indokolt Carlton-dance: