Van egy NASCAR-újonc, akiről senki sem beszél, pedig nagyon is kellene

Van egy NASCAR-újonc, akinek eredményéről senki sem beszél, pedig nagyon is kellene
credit:RSS RacingA NASCAR Xfinity Series szombati, Richmond Racewayen rendezett versenye Ty Gibbs elsőségét hozta.

A Joe Gibbs Racing pilótája az utolsó körben, egy agresszív, ütközéssel járt manőver révén győzte le csapattársát, John Hunter Nemecheket.

A 19 éves észak-karolinai ezzel idei harmadik, teljes eddigi nemzeti másodosztályú karrierjét tekintve pedig a hetedik diadalát aratta.

Ezen eredmények csak még meggyőzőbbek, ha hozzávesszük, hogy mindössze huszonöt rajt van a háta mögött ebben a szériában.

A ToyotaCare 250 végén természetesen mindenki vele volt elfoglalva, lényegében nulla figyelmet szentelve egy bizonyos Parker Retzlaffnak.

A 18 esztendős wisconsini a tizedikként ért célba, ami önmagában véve nem generálna komolyabb érdeklődést.

Ha viszont ránézünk Retzlaff pályafutására, akkor máris másabb lesz a leányzó fekvése.

A tinédzser-pilóta a március 12-ei, Phoenix Racewayre kiírt United Rentals 200-en debütált az Xfinity mezőnyében, a küzdelmeket viszont az üzemanyagpumpa meghibásodása miatt idő előtt fel kellett adnia.

Második bevetésén, Richmondon viszont már kijött számára a lépés és tökéletes versenyzést produkálva top 10-es befutóval hálálta meg az RSS Racingtől kapott lehetőséget.

Retzlaff hatalmas ugrást tett azzal, hogy aláírta részidős, egyelőre tíz fordulóra szóló programját az Xfinityben.

Stock-car karrierjét 2019-ben, a regionális ARCA Menards Series Eastben kezdte meg, ahol 2021-gyel bezárólag összesen tizennégy futamon indult el. Ebből egyéni legjobbjának egy negyedik pozíció számított a tavalyi, Southern National Motorsports Parkban rendezett Southern National 200-ról.

Az elmúlt két évben három verseny erejéig megmérette magát a nemzeti ARCA Menards Seriesben is, de szponzorációs okok miatt többre nem futotta neki.

Ilyen múlttal érkezett meg rögtön az Xfinitybe, kompletten átugorva a Truck Seriest is.

Van viszont, ahol hatalmas a tapasztalata: a virtuális versenyzésben.

Az iRacing világában több, mint 1600 győzelemnél járó Retzlaff többek közt az RFK Racing eNASCAR-csapatának is a tagja.

A Phoenix Racewayhez hasonlóan pedig Richmondban sem versenyzett ezt megelőzően soha valódi autóval.

„Rengeteget előztem, ami sokat dobott az önbizalmamon” – nyilatkozta az első szakaszt egyenesen a hetedikként zárt Parker, akinek egyébként Kyle Larson a példaképe.

„A pitkiállásaink viszont nem alakultak valami jól és még büntetést is kaptam, így a mezőny legvégére kerültem. A taktikám az volt, hogy követtem a többieket, próbáltam tanulni menet közben, ami végül kifizetődött. Annyira jó volt az autó, hogy szavak nincsenek rá!”

Retzlaff legközelebb április 8-án, a Martinsville Speedwayen hajthat pályára.