Harvick: Az amerikai gokartosok nem az IndyCarról, hanem az F1-ről álmodnak – Beleértve a fiát is

Harvick: Az amerikai gokartosok nem az IndyCarról, hanem az F1-ről álmodnak – Beleértve a fiát is
credit: Red Bull Content PoolA Formula 1 óriási lendületet vett az Amerikai Egyesült Államok meghódítása terén.

A televíziós és streames nézettség meredeken ível felfelé, jövőre pedig a Las Vegas-i futam bejelentése révén akár három versenyt is rendezhetnek az országban.

MIndezek láttán a helyi bajnokságok, mint az IndyCar és a piacvezető NASCAR jogosan aggódhat.

Ezt a minap az F1-es múlttal rendelkező Alexander Rossi is megerősítette, a 2016-os Indianapolis 500 győztese azonban hozzátette, hogy az amerikai open-wheelnek főként önmagával kellene foglalkoznia.

A téma a NASCAR richmondi fordulója előtt is felmerült.

Az NBC Sportsnak adott exkluzív interjújában Kevin Harvick elárulta, hogy feltörekvő gokartos fia, Keelan legnagyobb álma az, hogy egy napon az F1-ben versenyezzen kedvenc pilótája, Max Verstappen ellen.

„Rengeteg idő töltök a gokartpályákon és egyetlen gyerek sem akar az IndyCarban versenyezni” – jelentette ki a Cup 2014-es bajnoka, akinek saját menedzsment-ügynöksége van tehetséges fiatal pilóták számára.

„Mindannyian F1-es autót szeretnének vezetni, főként Ferrarit, vagy Red Bullt. Beszéltem is arról a [NASCAR-vezér] Jim France-szal, valamint a csapatunk embereivel is, hogy miként lehetne azokat a fiatalokat, akiknek nem válik valóra az álmuk a sportautózás felé terelni, a legjobbakat pedig bevonzani a NASCAR-ba.”

A kilencéves Keelan minden egyes Formula 1 futamot megnéz, teljesen képben van a széria eseményeivel és rendszeresen arról beszél, hogy Európába szeretne menni és végigjárni a szamárlétrát a világbajnokságig.

„Több ezer versenyző van a világon és csak húsz autó az F1 rajtrácsán. Az esély arra, hogy ez az álom valósággá válik közelít a nullához. Keelannek nincs sansza arra, hogy eljusson az F1-ig. Mi igyekszünk, hogy azt higgye, ez nem így van, mert így a tőle telhető legjobban próbál teljesíteni a gokartpályán. Ez a fordított pszichológia egészen addig működik, amíg ő maga is realizálja a helyzetet.”

A Hendrick Motorsportsot szolgáló Chase Elliott bevallotta, hogy hatalmas rajongója lett a Drive to Survive-nak, noha tisztában van azzal, hogy a show-ban látottak gyakran messze nem fedik a valóságot.

Az F1-et viszont már jóval a Netflix-produkció előtt is követte, többek között Ryan Blaney-vel együtt személyesen ott volt a 2017-es Belga Nagydíjon is.

„Hiszek abban, hogy a kevesebb több” – jelentette ki a Cup 2020-as legjobbja, egyben négy éve töretlenül legnépszerűbb versenyzője.

„Szerintem ez az egyik oka az F1 sikerének. Évente egyszer rendeznek futamot egy területen. Emiatt az emberek igazán izgatottak lesznek, mivel a következő szezonig nem fogják őket ismét látni. Kíváncsi vagyok, miként fog működni nekik ez három amerikai versennyel is. Nagyon tisztelem az ottani versenyzőket, igazán jók abban, amit csinálnak. Élvezettel vagyok a rajongójuk. Minden egyes bajnokságot tisztelni kell a motorsportban, mert mindenhol mások a követelmények ahhoz, hogy sikeres legyél. Ha egy srác eljut egy topkategóriába, akkor az azt jeleni, hogy jól végzi a dolgát. Szórakoztat az F1, mert igazán klassz produkciót nyújtanak. Nyilván az utóbbi pár évben nagy lendületet vettek az Államokban, ami klassz. Talán idővel az emberek, akik megtanulták tisztelni ezt a fajta versenyzést ránk is figyelmet fordítanak majd és elismerik azt, amit mi csinálunk, mivel nagyon sok tehetséges csapat és pilóta van a NASCAR-ban, akik megérdemlik, hogy észrevegyék őket.”

Blaney egyáltalán nem tartja fenyegetőnek a Formula 1 amerikai térhódítását.

„Imádom az F1-et. Ha bárkit is a megkérdeznek motorsportban, akkor ő biztosan annak minden formájáért rajong. Érdekel, hogy miben hasonlítanak és különböznek, miként működnek hozzánk viszonyítva. Néhány éve lehetőségem nyílt arra, hogy kimenjek egy F1-futamra Spában. Jó volt belelátni a világukba. Sok dolog ugyanúgy zajlik náluk, mint itt, ugyanakkor számos szempontból más is, ami nagyszerű. Klassz, hogy két új pályával is érkeznek az USA-ba, de határozottan nem versenytársaink. Semmilyen formában nem fog ártani a NASCAR-nak, általánosságban véve viszont a motorsportnak nagyban segíteni fog.”