Brutál versenyzői felállással érkezhet Le Mans-ba a NASCAR

Brutál versenyzői felállással érkezhet Le Mans-ba a NASCAR
credit:NASCARMúlt héten került sor az utóbbi idők egyik legnagyobb volumenű, motorsport-vonatkozású bejelentésére.

Ennek értelmében a NASCAR 2023-ban Le Mans-ba szeretné küldeni a Cup Seriesben idén debütált Next Gen autót, méghozzá az 56-os garázs programjának keretein belül.

A projektet a szervezet a Chevrolet-vel, a Goodyearrel és a Hendrick Motorsports-cal indítja be, méghozzá utóbbi gárda versenyzésért felelős alelnökének, Chad Knausnak irányítása alatt.

A stock-car szervezet tervei kapcsán a legendás, egynapos viadalt jegyző Automobile Club de l’Ouest elnöke, Pierre Fillon azt is leszögezte, hogy a versenygépnek már hibrid-rendszerrel kell rendelkeznie.

A rajongókat viszont az érdekli a leginkább, hogy vajon kik lehetnek majd a versenyzők.

A tervek kapcsán tartott sajtótájékoztatóján Rick Hendrick elárulta, hogy minden valószínűség szerint az IMSA WeatherTech SportsCar Championshipben szereplő partnercsapatuk, az Action Express fogja átépíteni a Next Gent ‘Le Mans-kompatibilissé’.

Pilótafelállást tekintve három fővel számolnak, méghozzá már visszavonult és aktív bajnokokkal egyaránt.

A lista élvonalában ott szerepel a jelenleg már az IndyCarban vezető Jimmie Johnson.

A Cup trónját hétszer is elfoglalt veterán ennek kapcsán az NBC-nek elárulta, hogy határozottan érdeklődik Le Mans iránt, ugyanakkor még semmilyen megbeszélést sem folytatott az ügyben.

JJ mellett esélyes lehet a négyszeres királykategóriás bajnok, egyben a Hendrick Motorsports idén kinevezett alelnöke, Jeff Gordon is.

A fiatal generációt tekintve Kyle Larson már a bejelentés után felajánlotta szolgálatait a huszonnégy órás viadalra, a HMS pedig elismerte, hogy az ő neve is fent van a jelöltek listáján.

A regnáló bajnok mellett szintén esélyesnek számít még a 2020-as szezon legjobbja, Chase Elliott is, aki az NBC-nek elárulta, hogy Hendrick már beszélt vele a projektben való részvétel lehetőségéről.

Ő viszont egyelőre pesszimista.

„Nagyszerű lenne egyszer versenyezni Le Mans-ban” – mondta a georgiai.

„Ugyanakkor fogalmam sincs arról, hogy ez reálisan megvalósítható-e a Cup naptára mellett. Azt sem hiszem, hogy logisztikailag működőképes lenne-e, de meglátjuk. Ki kell várni, hogy milyen lesz majd a jövő évi naptár. Én határozottan érdeklődöm Le Mans iránt.”