Reid: A színes bőrű nőket is be kell vonzani a motorsportba

Reid: A színes bőrű nőket is be kell vonzani a motorsportba
Brehanna Daniels 2019-ben írt történelmet (credit:NASCAR)2020 nyarán indult útjára az IndyCar saját esélyegyenlőségi programja, a Race for Equality and Change.

A kezdeményezés nem számít újkeletűnek az autóversenyzésben, elég csak a NASCAR 2004 óta működtetett Drive for Diversityjére gondolni, aminek köszönhetően olyan már ismert nevek jutottak el a Cup Seriesig, mint Kyle Larson, Bubba Wallace és Daniel Suarez.

A Roger Penske által megálmodott RE&C célja stock-caros testvéréhez hasonlóan a motorsport úgynevezett kisebbségeihez (színes bőrűek, nők) tartozó tehetségek felkutatása és lehetőséghez juttatása.

A Kapitány első projektjét a Force Indy Race Team névre keresztelt csapat jelentette.

Ezen gárda létrejöttében nagy szerep hárult a fekete és/vagy hátrányos helyzetű gyerekek versenyeztetését célul kitűzött NXG Youth Motorsports igazgatójára, Rod Reidre is, aki végül az FI vezetője lett.

Az alakulat a Road to Indy nevelderendszer legalsó kategóriájában, a USF2000-ben debütált tavaly, a volán mögött az afroamerikai Myles Rowe-val.

A Force Indy idén már az IndyCar előszobájaként számon tartott Indy Lightsban szerepel, ahol versenyzőként az SRX Series nagy felfedezettjét, Ernie Francis Jr.-t tudhatják magukénak.

Reid a minap egy középiskolás diákok, valamint közösségek számára rendezet webináriumon vett részt, amely során terítékre került az autóversenyzésben egyre nagyobb számban megjelenő nők témája is.

Az üzletember örömét fejezte ki azt illetően, hogy a sportág növekvő népszerűséget mutat a hölgyek körében, akik mára a legváltozatosabb pozíciókban képviseltetik magukat a pályákon, valamint a különböző szériák és felügyelő szervezeteik tisztviselői között egyaránt.

Egyetlen halmaz viszont még mindig alig van lefedve.

„Együtt dolgozom Lyn St. Jamesszel, akinek van egy csoportja a ‘Women with drive'” – idézi a Motorsport Reidet.

„Az egyik téma, amiről beszéltünk az a színes bőrű nők jelenléte a sportágon belül. Muszáj elérnünk azokat a hölgyeket, akik figyelemmel kísérik a motorsportokat, hogy azt üzenjük nekik: van itt helyük. Azután segítsük növelni ezt az érdeklődést. Az egyik nehézsége ennek viszont a pénz előteremtése. Mi, az NXG-nél két ösztöndíj-programot is indítottunk idén, aminek során támogattunk egy fiatal afroamerikai lányt is, aki informatikai vonalon tanul tovább az egyetemen. Talán arra is képesek leszünk, hogy gyakornoki helyet szerezzünk neki az IndyCarban az időmérés, vagy hasonló területen.Tisztában kell lennünk azzal, hogy a legtöbb nő, különösképpen a színes bőrűek állnak valószínűleg a legtávolabb a figyelemtől ebben a sportban.”

Reid emiatt kiemelten fontosnak tartja, hogy a lehető legjobban bátorítsák, tereljék a hölgyeket a technikai sportok világa felé.

Elmondása szerint az NXG által patronált fiatalok között egy év alatt 14%-kal nőtt a lányok aránya: 2020-ban még csak 26, 2021-ben viszont már 40%-ot tettek ki.

Laura Wontrop Klauser, a General Motors sportautó-programjának vezetője támogatja Reid törekvéseit.

„A GM-nél hiszünk a sokszínűségben, egyenlőségben és befogadásban. Ezen területeket folyamatosan, egyre nagyobb mértékben támogatjuk. Az én személyes szerepvállalásom, hogy elérhetővé teszem magam azok számára, akik többet szeretnének megtudni erről a sportról. Beszélek velük arról, miként kapcsolódhatnak be és milyen tervet tervet állítsanak össze annak érdekében, hogy megszerezzék azon készségeket, amelyek révén egy majdani pozíció alkalmas jelöltjeivé válhatnak.”

A jelenlegi legismertebb színes bőrű hölgy az amerikai autóversenyzés színpadán Brehanna Daniels, aki jelenleg a Rick Ware Racing egyik kerékcseréért felelős szakembere.

Az egykori egyetemi kosárlabdázó 2019-ben történelmet írt, mint az első afroamerikai nő, aki a pitfal külső oldalán dolgozhatott a Daytona 500-on.