NASCAR: Balesetek, drámák és Byron-bravúr Atlantán

NASCAR: Brutál balesetek és Byron-bravúr AtlantánNASCAR Cup-pályafutása harmadik győzelmét ünnepelhette vasárnap Atlanta Motor Speedwayen William Byron.

A Hendrick Motorsports pilótája a mezőnyben magasan a legtöbb, 111 kört töltött az élen.

Az utolsó, egyben legfontosabb manőverét kilenc körrel a leintés előtt hajtotta végre, aminek révén újfent átvette a vezető pozíciót és onnantól már nem is volt hajlandó kiadni a kezéből.

Érdekesség, hogy Byron révén ez már zsinórban a tizenegyedik olyan futam lett, amelyet 30 éven aluli pilóta nyert meg.

A várakozásoknak megfelelően a frissen átalakított, másfél mérföldes ovál superspeedwayekre hajazó versenyzés produkált, ehhez méltó befutóval.

Az utolsó körben Ryan Blaney megpróbálta tolni előre Bubba Wallace-t, végül azonban a külső falra matricázódtak a mögöttük lévő Chase Briscoe-val együtt.

Wallace számára azonban a feketeleves csak ezután jött.

Amikor Byron épp áthaladt a célvonalon, a 23XI Racinges egy masszív baleset kellős közepén találta magát Justin Haleyvel és Chris Buescherrel együtt.

A legnagyobb ütés Wallace-t érte, de szerencsére sértetlenül szállt ki a járművéből.A második pozícióban Christopher Bell ért célba, a versenyirányítás azonban büntetést rótt ki rá, mivel a pálya alsó ívén lévő dupla sárga vonal alatt előzte meg Ross Chastaint.

Ennek következtében a Joe Gibbs Racing pilótáját a még körön belül lévők végére sorolták, így csak a huszonharmadikként jegyzik az eredménylistán.

Az „ezüstérmes” helyet így Chastain örökölte meg, míg a képzeletbeli dobogó legalsó fokán Kurt Busch landolt.

Negyedikként Daniel Suarez zárt Corey LaJoie előtt. Utóbbi pilóta ezzel Cup-karrierje eddigi legjobb befutóját hozta.

Az ötszáz mérföldes viadal során tizenegy alkalommal volt szükség sárga zászlóra, beleértve egy tizenhárom autót magában foglaló tömegbalesetet is a 145. körben.A verseny legnagyobb csattanását azonban Cody Ware szenvedet el, aki 25 körrel a vége előtt vágódott frontálisan a belső falnak.

A mázlinak és a biztonsági előírásoknak egyaránt hála a Rick Ware Racing pilótája is ép bőrrel megúszta a bukást, amit később pályafutása eddigi legnagyobb becsapódásaként jellemzett.

Nem zárt még jó napot Kyle Larson sem.

A regnáló bajnokot bump draftolni próbálta Denny Hamlin, végül azonban összeértek, ennek hatására pedig a HMS-es kiforgott és eltalálta tulajdon csapattársát, Chase Elliottot is.

Az incidens miatt Larsonnak és Hamlinnek is fel kellett adnia a futamot.

Elliott a hatodikként ért célba, Byron mostani sikere révén pedig immár ő az egyetlen HMS-pilóta, aki idén nyeretlennek számít.

Ennek ellenére azonban sikerült átvennie a vezetést összetettben.

A Cup következő fordulóját március 27-én, a COTA-n bonyolítják le.