Hibrid-motorokkal érkezhet a NASCAR Le Mans-ba

Hibrid-motorokkal érkezhet a NASCAR Le Mans-ba
credit:NASCARCsütörtök délután jelentették be hivatalosan, hogy a NASCAR Next Genjei részt vehetnek a 2023-as Le Mans-i 24 óráson.

A projektet a szervezet a Chevrolet-vel, a Goodyearrel és a Hendrick Motorsports-cal indítja be, méghozzá utóbbi gárda versenyzésért felelős alelnökének, Chad Knausnak irányítása alatt.

A legendás, egynapos viadalt jegyző Automobile Club de l’Ouest megerősítette, hogy tudomásul vették a NASCAR nevezési szándékát.

Ha minden akadály elhárul, akkor a Cupban idén debütált, új generációs Chevrolet Camaro ZL-1 az 56-os garázs program keretein belül hajthat pályára

Az induláshoz szükséges technikai változtatásokat egyelőre nem ismertették, az ACO elnöke, Pierre Fillon viszont ennek kapcsán az Autosportnak leszögezte, hogy a versenygépnek már hibrid-rendszerrel kell rendelkeznie.

„Az 56-os garázs az innovatív technológiáknak van fenntartva” – nyilatkozta a szakember.

„Teljesen lázba jöttem, amikor Jim [France, a NASCAR vezérigazgatója] elmondta nekem, hogy az új generációs NASCAR-autóban hibrid-rendszert használnának és van egy őrült ötlete, miszerint neveznék az 56-osban 2023-ban.”

A Next Geneket már eleve úgy tervezték meg, hogy megfeleljenek a hibrid erőforrások által támasztott követelményeknek.

A szervezet azonban ennél többet nem nagyon árult el, a legutolsó információ annyi, hogy leghamarabb 2024-ben történhet meg a nagy váltás.

A Le Mans-i program egyelőre még a kezdeti fázisában jár, Fillon viszont bízik abban, hogy jövőre valóban a mezőnyben üdvözölhetik a Next Gen Camarót.

„Meg kell győznünk a kiválasztással foglalkozó bizottságot, én viszont biztos vagyok benne, hogy a projekt mögött álló, magas szintű csapat gondoskodni fog erről.”

A két legfontosabb feltétel, hogy az autó teljesítse a biztonsági, valamint sebességbeli feltételeket.

Az FIA máris megkezdte az előzetes vizsgálatokat arra vonatkozóan, hogy a csővázas karosszéria megfelel-e az előírt törésteszt kritériumainak.

Tempó terén a cél, hogy a Next Gen a GTE-Am gépekkel azonos köridőt hozzon, vagyis kb. 3 perc 50 másodperc alatt tudja teljesíteni a 13.626 km-es pályát.KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>A NASCAR Next Genje is elindulhat a Le Mans-i 24 óráson!
>>>>>Kyle Larson máris felajánlotta szolgálatait Le Mans-ra