Sebring 12: Üzemanyaghiány, lovasrendőrök, tragédiák, szupersztárok és Charles Manson

Tény, vagy fikció? – Sebringi kiadás
credit: IMSA


Ha arra a kérdésre, hogy melyik amerikai versenypályához kötődik a legtöbb városi legenda, a válaszod Daytona, Talladega, vagy az Indianapolis Motor Speedway, akkor el kell, hogy keserítselek.

A Sebring International Raceway-hez képest ugyanis az imént felsoroltak fasorban sincsenek.

A floridai Sebring városa közelében elterülő Sebring International Raceway az Egyesült Államok egyik legrégebb óta üzemelő versenypályája.

Ennek megfelelően az 1950-ben, a korábbi Hendricks Army Airfield bázis területén megnyílt létesítmény gazdag történelemre tekinthet vissza, különösképpen híres 12 órás versenye révén, de az sem elhanyagolható tény, hogy itt rendezték meg a Forma-1 1959-es Amerikai Nagydíját is.

A manapság az IMSA WeatherTech SportsCar Championship naptárába tartozó, világviszonylatban népszerű 12 órás viadal mellett a SIR kedvező klímájának köszönhetően többek között az IndyCar téli tesztjeinek is közkedvelt helyszínéül szolgál.

Mint azonban szinte valamennyi patinás pálya, a sebringi sem ússza meg a legendagyártók garmadáját, akik előszeretettel terjesztenek érdekesebbnél-érdekesebb, itt megtörtént (vagy nem történt) történeteket.Alább megpróbálunk rendet tenni a városi legendák dzsungelében és a legismertebb sztorikat egyenként számba véve oszlassuk el a ködöt atekintetben, hogy melyik az, ami tényeken alapul és melyik az, amelyik színtiszta fikció.Legenda: Egyszer, a SIR híres-hírhedt kampingjében, a Green Parkban adott életet egy néző gyermekének, miközben a pályán javában zajlott a 12 órás verseny.

Ítélet: HAMIS

Nincs rá bizonyíték, hogy ez valóban megtörtént. A létesítmény honlapja ugyanakkor külön emlékeztet arra, hogy születésről van szó, nem pedig fogantatásról, utóbbi esetre ugyanis a gyakran woodstocki körülményeket megidéző kempingben minden bizonnyal számtalan példa akadt már (és még mennyi fog is…). Mindazonáltal nem kizárt, hogy valóban felsírt már néhány újszülött itt, amikor a SIR területe még katonai bázisként funkcionált.


Legenda: Több autó is engedély nélkül kezdte meg az 1955-ös sebringi 12 órást, miután stikában ráhajtottak a pályára a rajt pillanatában.

Ítélet: IGAZ

Hat versenyző nem tudta feldolgozni a tényt, hogy sikertelenül jártak a kvalifikáció során, és miután úgy érezték, hogy őket igenis megilleti az indulás joga, a rajtnál fogták magukat és csatlakoztak a mezőnyhöz. A versenyük azonban nem tartott tovább egy-két körnél, amikor is annak rendje és módja szerint leparancsolták őket a pályáról.


Legenda: Annak ellenére, hogy az olajválság miatt 1974-ben nem rendezték meg a sebringi 12 órást, mégis szép számmal tették tiszteletüket elkötelezett rajongók a pályán.Ítélet: IGAZ

Valós számadatokról nem áll rendelkezésre pontos információ, de a SIR-en megjelent szurkolók száma nagyjából 2000-5000 fő közé volt tehető. Na ez a feltétel nélküli rajongás, kérem szépen!


Az olajpiacon uralkodó krízis ellenére a szevezők ‘74-ben kísérletet tettek a verseny megrendezésére és az üzemanyaghiányt ellensúlyozandó 12 óra helyett 1200 kilométerben határozták meg a távot.

Ítélet: IGAZ

Méghozzá olyannyira, hogy a viadalt még át is nevezték “Sebring-Camel 1200 km-re”, de, mint tudjuk, végül így sem jutottak el a zöld zászlóig.

ss.jpg
Porsche 904 az esőben (1965 – Sebrint 12 Hours) – credit: Sebring International Raceway

Legenda: Florida kormányzóját egyszer körbevitték a pályán – miközben a 12 órás javában zajlott.

Ítélet: IGAZ

A legelső sebringi versenyen, vagyis az 1950-es, hatórás Sam Collier Memorialon maga a verseny promótere, Alec Ulmann fuvarozta végig az akkor 5.31 kilométer hosszú, 12 kanyarból álló vonalvezetésen Fuller Warren kormányzót.


Legenda: Az 1966-os 12 órást az amerikai motorsport egyik legsötétebb eseményeként tartják számon. A verseny során összesen öt ember vesztette életét, egészen pontosan négy néző, valamint a 18-as számú Ford GT-t vezető Bob McLean. Utóbbi autót a SIR-en földelték el.

Ítélet: IGAZ

McLean a hírhedt sebringi hajtűkanyarban szenvedett halálos balesetet, amelynek során a Ford GT is szinte teljesen megsemmisült. Az autó megmaradt darabjait a tragédia helyszínéhez közel temették el. Sebringen amúgy egy másik szerencsétlenül járt járművet, nevezetesen egy Alfa Romeót is nyugovóra helyeztek, a pálya azonban nem hajlandó elmondanni, hogy pontosan hová is.


Legenda: Charlie Brown, Snoopy kutya és a többi Peanuts karakter megálmodója, Charles Schulz festette az 1964-es sebringi 12 órás hivatalos poszterét.

Ítélet: HAMIS

Csak kiejtésbeli hasonlóság áll fenn, a két művész nem ugyanaz a személy. A verseny poszterének készítője Charles SHULTZ volt.ssa4.png
Kisebb káosz a pitben (1968) – credit: IMSA

Legenda: Gene Hackman, Lorenzo Lamas, Paul Newman, James Brolin, David Carradine, Steve McQueen és James Garner egyaránt versenyeztek a sebringi 12 óráson.

Ítélet: IGAZ (kivéve Garnert)

A felsoroltak mindegyike elindult legalább egyszer a viadalon, leszámítva Garnert, aki a ‘60-as években nem pilótaként, hanem autótulajdonosként vette ki a részét a kalandból.


Legenda: Egyszer azért kellett a 12 órást piros zászlóval megszakítani, mert egy aligátor keveredett a pályára.

Ítélet: HAMIS

Az igaz, hogy felbukkant már néhány aligátor a pályán, de erre még egyszer sem került sor verseny közben.


Legenda: Az 1957-es Sebring 12h közben Stirling Moss egy jéghideg Coca-Cola kedvéért lassított le a hajtűkanyarban.

Ítélet: IGAZ

A híres fotóriporter, Bernard Cahier volt az, aki a pálya legveszélyesebb részén átadta Mossnak a becses nedűt, amelynek üres üvegét egy körrel később a verseny 1954-es első helyezettje (majd a szóban forgó ‘57-es forduló kategóriagyőztese) egyszerűen kihajította az autóból a pálya mellé.


Legenda: A sebringi 12 óráson egyszer azért kellett rendkívüli sárga zászlós periódust beiktatni, mert fennállt a veszélye, hogy a pálya területén – beleértve a pitlane-t – teljesen elfogy az összes üzemanyag.

Ítélet: IGAZ

A rekordszámú mezőnnyel operáló 1983-as fordulón egyszerűen elszámolták magukat a szervezők üzemanyag terén, így nem volt más választás, mint a verseny kellős közepén egy tartálykocsit rendelni a pályára.


Legenda: Egy szadista sorozatgyilkos is versenyzett a sebringi 12 óráson.

Ítélet: IGAZ

Az 1983-as versenyen Christoper Wilder egy Porsche 911-gyel kategóriája tizedik helyén zárt. Az ausztrál később a “szépségkirálynő gyilkosként” híresült el, miután 1984 elején, egy hathetes periódus során legalább tizenkét nőt elrabot és minimum nyolcat brutális kegyetlenséggel megölt Egyesült Államok-szerte. Wilder ámokfutása 1984. április 13-án ért véget, amikor a kanadai határnál a rendőrök agyonlőtték.
Bővebben: Sorozatgyilkos a versenypályán -A Christopher Wilder-sztori


Legenda: Steve Jobs versenyezett a sebringi 12 óráson.

Ítélet: HAMIS

Az Apple társalapítója részt vett az 1980-as fordulón, de csak nézőként.

mm.png
Marilyn Monroe Paul O’Shea és Pete Lovely Chevrolet Corvette SR2-ese mellett pózol Sebringen, valamikor az ’50-es években. – credit: Sebring International Raceway

Legenda: Az első két sebringi 12 óráson (1952 és 1953) felfegyverzett lovasrendőröket alkalmaztak abból a célból, hogy a pálya területére tévedő, ezáltal biztonsági kockázatot jelentő vadállatokat kilőjék.Ítélet: IGAZ

A vaddisznókra és szarvasokra a szervezők komoly fenyegetésként tekintettek.


Legenda: Dale Earnhardt titkos teszten vett részt egy gyári Corvette-tel Sebringen nem sokkal a 2001-es Daytona 500-on történt halálos balesete előtt.

Ítélet: IGAZ

Earnhardt és fia, Dale Earnhardt Jr. 2000 decemberében valóban tesztelt a Corvette csapatával a SIR-en.


Legenda: A Led Zeppelin várva-várt koncertjét Sebringen az utolsó pillanatban lemondták.

Ítélet: HAMIS

1975-ben a Led Zeppelin, a BTO, valamint a J. Geils Band tényleg törölte fellépését, erre azonban nem a SIR-en, hanem a Palm Beach International Raceway-en került sor.

Igaz viszont, hogy a sebringi 12 órás sem úszta meg ebben az évben a kényszerű programmódosítást, miután a kemping nagy durranásának szánt Joe Cocker két héttel a kiírt időpont előtt fújta le a koncertjét.


Legenda: 1967-ben át akarták költöztetni a sebringi 12 órást West Palm Beach-re.

Ítélet: IGAZ

Anno a verseny promótere, Alec Ulmann hivatalosan is bejelentette a helyszínváltást, ebből azonban nem lett semmi többek között a területet sújtó heves esőzések miatti áradásoknak, aminek következtében a West Palm Beach-en épült új pálya szinte teljes egészében használhatalanná vált.

Nem ez volt az egyetlen kísérlet arra, hogy másik létesítménybe tegyék át a versenyt; tíz évvel korábban, 1957-ben Ulmann már tett egy próbát Fort Lauderdale-lel, de végül ez is megmaradt elméleti síkon.


Legenda: Miközben 1999-ben az új pitlane kiépítésén dolgoztak, a munkások éles, a második világháborúból visszamaradt lőszereket találtak.

Ítélet: HAMIS

Nem ástak elő semmi szokatlant, még Jimmy Hoffa holttestét sem (pedig néhányan ezt is pletykálták).


Legenda: Roger Penske Chevrolet-Loláját ellopták az 1969-es 12 órás után.

Ítélet: IGAZ

A verseny végeztével az autót a csapat vontatón szállította el a pályáról, menet közben pedig megálltak Ormond Beach közelében. Itt történt meg az a csúfság, hogy valaki egyszerűen elkötötte a gépet, amelynek később már csak a darabjait találtak meg.


Legenda: Robert Redford egyik filmjének a Sebring Raceway is forgatási helyszíne volt.

Ítélet: IGAZ

Az 1975-ös “A nagy Waldo Pepper” című mozinak egyes jeleneteit a Sebring International Raceway-en forgatták.

h41.png
Naplemente 2013-ban – credit:IMSA

Legenda: A SIR történetének első győztes autója valójában egy közúti jármű volt.

Ítélet: IGAZ

A tampai Victor Sharpe által vezetett Crosley Hot Shot nyerte az 1950-es Sam Collier 6-hour Memorial névre hallgatott viadalt.


Legenda: Egyszer egy néző három hónappal korábban elutazott a pályára csak azért, hogy biztosan jegyhez jusson a 12 órásra.

Ítélet: IGAZ

Az önmagát gigarajongóként aposztrofált Palm Bay-i Patrick Taylor már 2003. december 26-án megérkezett Sebringre, mivel attól tartott, hogy ha késlekedik, elszalasztja a jó helyeket imádott versenyére. A 2004-es 12 órást március 20-án rendezték.


Legenda: Charles Manson hírhedt szektája, a ‘Család’ legbrutálisabb tettét 1969. augusztus 9-én, Roman Polanski Los Angeles-i villájában hajtotta végre. A mészárlásnak öt ember esett áldozatául, köztük a filmrendező várandós felesége, a színésznő Sharon Tate, valamint a hollywoodi sztárfodrász Jay Sebring is, aki művésznevét a 12 órás verseny után vette fel.

Ítélet: IGAZ

Az eredetileg Thomas Kummer nevet viselt férfi a viadal iránti rajongását kifejezendő kezdte magát ‘Sebringként’ hívatni.


Legenda: Walter Cronkite egyszer versenyzett a sebringi 12 óráson.

Ítélet: IGAZ

Az “Amerika leghitelesebb embereként” is emlegetett egykori sztárújságíró 1959-ben, egy Lancia volánja mögött vágott neki a futamnak. Cronkite kedvét a versenyzéstől még az sem vette el, hogy három nappal a rajt előtt, az első edzés során közvetlen közelről nézhette végig, amint Edwin Lawrence halálos balesetet szenved Maseratijával a hajtűkanyarban.

Lawrence családtagjai egyébként a tragédia óta valamennyi sebringi 12 órásra ellátogatnak és külön megemlékezést tartanak Edwin tiszteletére.Ha mindez nem lenne elég, ebben a cikkben olvashatsz a Sebring 12 valaha volt legbizarrabb felvonásáról is:

>>>>> Kattant rajongók, eltévedt pilóták és egy guminő a volán mögöttforrás: Sebring International RacewayEz a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy