Formula 1: Colton Herta aláírt a McLarenhez

Formula 1: Colton Herta aláírt a McLarenhez
credit:Penske Entertainment



Zak Brown néhány héttel ezelőtt elhintette, hajlandó segíteni jó barátjának, egyben üzlettársának, Michael Andrettinek abban, hogy Colton Herta készen álljon a Formula 1-ben történő bemutatkozásra.

Bár az Andretti Global névre keresztelt új csapat nevezése kapcsán az FIA még mindig nem döntött, a McLaren-vezér viszont máris megtette az első lépést a fiatal tehetség királykategóriába juttatása felé.

A wokingiak ugyanis hivatalosan bejelentették, hogy leszerződtették Hertát afféle utánpótlás-versenyzőnek, aminek révén a hatszoros IndyCar-futamgyőztes a 2021-es MCL35M tesztprogramjának része lesz.

Az új szabály értelmében a csapatoknak már lehetőségük van rá, hogy egyéves autókat tesztelhessenek, aminek hála esélyt adhatnak a feltörekvő tehetségeknek arra, hogy megmutathassák, mire képesek egy F1-es autóban.

A 21 éves pilóta jelenlegi IndyCar-szerződése 2023 végéig szól az Andretti Autosporttal, a tervek szerint pedig 2024-ben már az F1 mezőnyében folytatná az 1991-es bajnok új alakulatával.

Jelen megállapodás révén viszont tagadhatatlanul belép a képbe a McLaren, amelynél Daniel Ricciardo kontraktusa a jövő év végén jár le, így Hertából akár a wokingiak éles pilótajelöltje is válhat.

Pláne, ha mégsem jönne be Andretti programja.

A versenyzőből lett üzletember tavaly decemberben, rögtön a meghiúsult Alfa Romeo-felvásárlás után adta be kérvényét az FIA felé, ezúttal már egy teljesen önálló gárda indítása kapcsán.

Állítása szerint minden kitételnek megfelelnek, beleértve a betonbiztos anyagi hátteret.

A labda azóta is a Nemzetközi Automobil Szövetség térfelén pattog, néhány veterán F1-es csapatfőnök viszont már többször is hangot adott annak, hogy nem igazán látnák szívesen az új csapatot.

Ezzel párhuzamosan Andretti leszögezte, hogy a legoptimálisabb forgatókönyv még mindig az lenne számukra, ha sikerülne megvenni egy létező F1-es gárdát és így akár már jövőre ott lehetnének a rajtrácson.

A legkézenfekvőbb jelöltnek a Haas F1 Team tűnhet, Gene Haas azonban továbbra is tartja magát ahhoz, hogy az elmúlt hetek eseményei ellenére sem szeretne megválni az alakulatától.

A legironikusabb fordulata a történetnek viszont kétségkívül az lenne, ha a McLaren végül lecsapná Hertát Andrettiék kezéről.

A pakliban ez is vaskosan benne van.