A NASCAR is belevágna az elektromos versenyzésbe

A NASCAR is belevágna az elektromos versenyzésbe
credit:NASCARTavaly júniusban láttak napvilágot az első hírek arról, hogy a NASCAR nem zárkózik el egy saját elektromos széria elindításától.

Az akkori pletykák szerint már néhány éven belül elrajtolhat egy különálló “e-NASCAR” széria.

Siker esetén pedig az sem kizárt, hogy egy napon negyedik nemzeti bajnokságként csatlakozik a harmadosztályú Truck Series, a másodosztályú Xfinity Series, valamint a csúcsot képező Cup mellé.

A Sports Business Journal múlt nyáron már azt is tudni vélte, hogy a NASCAR a meglévő partnerei mellett – Ford, Chevrolet, Toyota – potenciális új gyártókkal is folyamatosan tárgyal az elektromos bajnokság lehetőségéről.

A szervezet mindeddig nem kívánta kommentálni a dolgot.

Most azonban a NASCAR frissen kinevezett műveleti igazgatója, Steve O’Donnell végre megtörte a csendet.

„Folyamatosan új lehetőségeket vizsgálunk egy majdani bemutatószéria kapcsán” – nyilatkozta a szakember a csütörtöki sajtótájékoztatóján.

„Mint mindannyian tudják, a jelenlegi partnereink, valamint néhány potenciális, a NASCAR-ral szemező gyártó erőteljesen szorgalmazza az újításokat. Ezért kiemelten fontos számunkra, hogy kilépjünk a komfortzónából és tágabb értelemben is nézelődjünk. A NASCAR egy ideális világban olyan hely, ahol mindent prezentálni tudunk mindenkinek. Azaz, ha kimész egy versenyhétvégére, akkor olyan technológiával találkozhatsz, amilyennel csak szeretnél. Ez lenne a mi tökéletes világunk.”

O’Donnell szerint a szurkolók is örömmel fogadnának egy elektromos, vagy hidrogénhajtású szériát.

„A rajongóink nagyon nyitottak, ami néhányaknak meglepő lehet. Számunkra a legfontosabb, hogy a futamok szórakoztatóak legyenek. A nézők imádják a hangzavart, a versenyek által keltett érzést. Szóval, ha belevágunk az elektromos versenyzésbe, akkor megígérhetem, hogy fergeteges lesz és tökéletesen illeni fog a portfóliónkba.”

A NASCAR célja, hogy a lehető leggyorsabban alkalmazkodjon az autóiparban zajló változásokhoz.

Többek között ez az oka annak is, hogy a Cup Seriesben idén debütált Next Gen autókat már eleve a majdani hibrid erőforrásokat szem előtt tartva tervezték meg.

Attól viszont nem kell tartani, hogy a királykategóriát a közeljövőben elektromossá teszik.

„Nem a teljes elektromosságról van szó, hanem a hibrid-rendszerről. Ennek lehetőségét folyamatosan vizsgáljuk a meglévő gyártóinkkal. A kérdés csak az, hogy milyen legyen és mi a megfelelő időzítés?”