IndyCar: Vadonatúj győztest hozott a GP of St. Petersburg

IndyCar: Vadonatúj győztest hozott a GP of St. Petersburg
credit: Penske Entertainment/James BlackSzombaton Scott McLaughlin megszerezte IndyCar-karrierje legelső pole-ját, egy nappal később pedig már megismerkedhetett a széria victory lane-jével is.

A 28 éves pilóta ezzel megszerezte a Team Penske 11. diadalát St. Petersburg utcáin, összességében véve pedig a gárda 223. győzelmét hozta az amerikai open-wheel csúcsán.

Ezzel a Kapitány alakulata tovább folytatta idei nagyszerű sormintáját, lévén a NASCAR Cup eddigi két futamát – a bajnokságon kívüli Clasht és a Daytona 500-at – szintén az ő autóik nyerték.

„Teljesen kimerültem” – nyilatkozta a korábbi háromszoros Supercars-bajnok, aki a legtöbb kört, szám szerint 49-et töltött az élen a 100-ból.

„Micsoda nap! Elakadt a lélegzetem, őrület! Az utolsó pár körben nagyon szenvedtem, hogy spóroljak az üzemanyaggal, de megcsináltuk. Felfoghatatlan! Imádlak Ausztrália és Új-Zéland, hiányoztok srácok!”

McLaughlin a hajrában óriási nyomás alatt vezetett, miután megérkezett az utolsó, még körön belül lévő Devlin DeFrancesco mögé.

Az Andretti Autosport újonca keményen védekezett az új-zélandival szemben, miután érthető módon nem akart körhátrányban zárni.

Ennek köszönhetően a másodikként jegyzett, DeFrancescóhoz hasonlóan szintén szintén Honda-motoros autót vezető Alex Palou fel tudott zárkózni

Az új-zélandi azonban tartotta magát és végül ő haladhatott át elsőként a verseny kockás zászlaja alatt, míg a Chip Ganassi Racing regnáló bajnokának be kellett érnie a dobogó második fokával.

Harmadikként egy újabb Penske-fiút ért célba Will Power személyében, míg a tavalyi St. Pete-i győztes Colton Herta csak a negyedik lett.

A 21 éves andrettis a futam jelentős részében a top 5-ben autózott, a győzelemre azonban nem sok esélye volt. A kiállások második hullámánál ráadásul kénytelen volt a tervezettnél hamarabb kihajtani, mivel előző tankolása során nem sikerült elegendő üzemanyagot tenni a 26-os Dallara-Hondájába.

A top 5-öt Romain Grosjean zárta szintén az Andretti Autosport színeiben.

A verseny során egyszer volt szükség sárga zászlóra, miután David Malukas nekiment a pálya külső falának, majd onnan visszapattanva érintette a belsőt is.

A Dale Coyne Racing újoncának nem esett baja, debütáló futamát viszont idő előtt fel kellett adnia.