Ők a legnépszerűbb versenyzők és csapatok – Íme az IndyCar globális felmérésének végeredménye!

Ők a legnépszerűbb versenyzők és csapatok – Íme az IndyCar globális felmérésének végeredménye!
credit: Penske Entertainment/Karl ZemlinJanuárban írta ki nemzetközi közvélemény-kutatását az IndyCar, amelyben arra kérték a rajongókat, hogy mondják el, mi a véleményük a szériáról, valamint annak jövőbeli irányáról.

A kérdőívet 147 országból több, mint 53.000-en töltötték ki, az eredményeket pedig most a Penske Entertainment közzé is tette.

A legtöbb válaszadó – arányait tekintve 56% – az Amerikai Egyesült Államokból származott, de befért még a top 5-be Franciaroszág, az Egyesült Királyság, Japán és Kanada is.

Összetételét tekintve 37%-ban 35 év alattiak vettek részt a felmérésben, a nemi összetételt nézve pedig a hölgyek 12.2%-ban képviseltették magukat.

A projektnek platformot biztosított Motorsport Network szerint ez utóbbi arány az általuk készített kutatások között a valaha volt második, legmagasabb női érdeklődést vonta maga után.

A válaszadók bő 80%-a szerint az IndyCart a “versenyképes” szó jellemezi a leginkább.

Toplistás kifejezés lett még az “izgalmas”, a “növekvő”, a “veszélyes” és a “szórakoztató” is.A szurkolók zöme élőben, főként a televízión keresztül nézi legszívesebben a futamokat. Közülük a legtöbben ráadásul egyszerre használják a tévés és streaming-platformot is.

Ami a fordulók közötti időszakot illeti, a 35 évnél fiatalabbak körében legnépszerűbb információforrásként a közösségi média aratott.

Az esport terén kiderült, hogy a rajongók 48%-a maga is rendszeres játékos. Nem meglepő módon ez az arány a 16-24 esztendősek körében a legmagasabb, mintegy 85%-kal. A 25-34-es korosztály gamerei 70%-ot tesznek ki.

A versenyek személyes, helyszíni megtekintése a szurkolók több, mint 80%-át vonzza, 50%-uk pedig az elmúlt öt évben ki is látogatott legalább egy fordulóra.

Ennek terén a legnagyobb visszatartó tényezőt azonban a pályákra való eljutás jelenti, különösen az Észak-Amerikán kívül élők számára.

Környezetvédelmi szempontból szintén a 35 éven aluliak tartották fontosnak a sportág “zöldebbé” tételét.

A rajongóknak rendkívül tetszik a futamhelyszínek sokszínűsége (épített, utcai és oválpályák), mivel ennek révén mutatkozik csak meg igazán a pilóták tehetsége.

Összességében véve az IndyCar a szurkolók szerint sokkal kiegyensúlyozottabb, egészségesebb képet mutat mind sportérték, mind pedig szórakoztatás terén a három évvel ezelőtti viszonyokhoz képest.Az öt legfontosabb versenyként az Indianapolis 500-at, Long Beachet, Road Americát, Laguna Secát és St. Petersburgöt emelték ki.


További konklúziók:

 • A rajongók még több beszállítót akarnak látni a szériában.
 • Az Indy 500 dupla pontozását jónak tartják és a jövőben is megtartanák.
 • Minimalizálnák a stewardok beavatkozását, hogy “a lehető legszabadabban engedjék a pilótákat versenyezni”.
 • Költségvetés terén prioritásként a kiélezett, közeli versenyzést kezelik, nem pedig a technikai innovációkat.
 • Erőteljesen ellenzik a futamok formátumának megváltoztatását és csak minimálisan támogatják a kvalifikációk átalakítását.
 • A 24 éven aluli szurkolók többségének egyetlen kedvenc versenyzője van.
 • A legnépszerűbb csapatnak a szavazatok 19%-át bezsebelve a Team Penske számít. Őket követi az Arrow McLaren SP és az Andretti Autosport egyaránt 17-17%-kal.
 • A legnépszerűbb pilóta címet Romain Grosjean zsebelte be, aki a voksok 12%-át szerezte meg. A rajongók 32%-a pedig őt is betette a top 3 kedvence közé.
 • A második legkedveltebb versenyző Pato O’Ward lett. Az AMSP mexikói ifjonca ráadásul a nők körében number one-ná vált.
 • A népszerűségi szavazás harmadik helyét Helio Castroneves kaparintotta meg Scott Dixon és Alexander Rossi előtt.
 • Utóbbi kaliforniai az amerikaiak körében az elsőként zárt.
Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy