NASCAR: Ijesztő videón, amint az alternatív HANS-t viselő Stenhouse lefejeli a kormányt Daytonán

Ijesztő videón, amint az alternatív HANS-t viselő Stenhouse lefejeli a kormányt DaytonánEgy baleset miatt szálltak el a jó eredményről szőtt reményei Ricky Stenhouse Jr.-nak a múlt vasárnapi Daytona 500-on.

A JTG Daugherty Racing versenyzője azonban még rosszabbul is járhatott volna, legalábbis az onboard-felvétel tanúsága szerint.

A videón ugyanis jól látszik, hogy a 34 éves versenyző feje a becsapódás pillanatában nagy erővel előrebukik egyenesen a kormánykerékre.

Fontos megjegyezni, hogy Stenhouse egyike azon kevés pilótáknak, akik nem a hagyományos, hanem az úgynevezett alternatív HANS-t viselik.

A Simpson Hybrid leginkább a régi típusú Hutchens device és a mostani, modern HANS kombinációjának tekinthető.

A NASCAR szabályai szerint ez az eszköz is teljes mértékben elfogadott, noha a közelmúltban már akadt intő jel arra, hogy nagyobb ütközéseknél nem nyújt akkora védelmet, mint a széles körben elterjedt verzió.

A Cup 2019-es, tavaszi talladegai futamán Kyle Larson bukott óriásit, aminek hatására nem csak a biztonsági öve, de még a Simpson Hybrid rögzítése is megnyúlt. Ez odáig vezetett, hogy konkrétan ő is beverte a homlokát a kormányba.


A hagyományos HANS és a Simpson Hybrid