NASCAR: Nagy balesettel ért véget a Daytona 500 második kvalifikációs futama

NASCAR: Nagy balesettel ért véget a Daytona 500 második kvalifikációs futamaEgészen a Daytona 500 második dueljének legutolsó köréig úgy tűnt, NASCAR-történelem születik.

Utoljára ugyanis 2003-ban fordult elő, hogy mindkét kvalifikációs verseny sárga zászló nélkül ért véget. Tizenkilenc évvel ezelőtt azonban 125 mérföldet kellett megtenni, a versenytáv 2005-ben eszközölt növelése óta viszont még egyetlen szezonban sem sikerült teljes egészében zöld jelzés alatt lefutni őket.

Az idei első, végül az RFK Racing pilótája, egyben társtulajdonosa Brad Keselowski sikerét hozott duel teljes egészében eseménytelenül telt.

A második csoport küzdelmei már jóval több akciót hoztak, de egészen az utolsó körig nem volt szükség megszakításra.

A kockás zászló felé igyekezve az élen haladó négyes épp áthámozta magát egy lekörözött autón, amikor Chris Buescher úgy döntött, itt az ideje megejteni a vezető pozícióért történő előzést Joey Loganóval szemben.

Az RFK Racing pilótája a 2-es kanyarban akart beszúrni, amit a Team Penske-s blokkolással próbált kivédeni.

Ennek hatására összeértek, Logano pedig az élről hirtelenjében a falban találta magát.

A jelentős erejű becsapódás után többször is megforgott a pályán.

Logano később elismerte a hibáját, emellett pedig örömét fejezte ki, hogy karcolás nélkül megúszta a Next Gen autóval történt eddigi legnagyobb balesetet.

A balesetbe ráadásul belefutott a Team Penske szatelitcsapatának számító Wood Brothers Racing újonca, Harrison Burton is.

Később megerősítésre került, hogy Logano innentől fogva a tartalékgépbe kényszerül.

Mondani sem kell, ez a jelenlegi autó- és alkatrészhiány miatt a mezőny egyik legnagyobb rémálmát testesíti meg.

A győzelmet végül Buescher szerezte meg a 2021-es Daytona 500 győztese, Michael McDowell előtt.

Előbbi texasi sikere egyben azt is jelentette, hogy 2015 után először tudta egyazon csapat megnyerni mindkét duelt. Hét évvel ezelőtt ezt a bravúrt a Hendrick Motorsports hajtotta végre Dale Earnhardt Jr. és Jimmie Johnson által.

A charter nélküliek harcát a veterán visszatérő Greg Biffle nyerte, aki a tizenharmadik pozícióban ért célba.

A másik, garantált rajthellyel nem rendelkező pilóta, Timmy Hill csak a huszadik lett. Ennek következtében az MBM Motorsports egyik autója sem tudta kvalifikálni magát a vasárnapi versenyre, lévén JJ Yeley az első duelben vérzett el.

A szerdai, egykörös időmérőn már a mezőnybe bejutott Jacques Villeneuve műszaki problémák miatt csak 34 kört töltött a pályán a 60-ból. A Team Hezebergnek vezető kanadai azonban biztos abban, hogy minden hibát el fognak hárítani.

Ezen duel végeredménye a rajtrács külső sorát határozta meg (tehát Buescher a negyedik, McDowell a hatodik, Burton a nyolcadik stb.) helyről indulhat majd.KAPCSOLÓDÓ:

>>>>>Keselowski nyerte az első duelt, Floyd Mayweatherék bejutottak a Daytona 500-ra