F1: Andretti hivatalosan kérvényezte az FIA-nál új csapata indítását

BREAKING: Andretti jelezte az FIA felé a Forma 1-be történő belépési szándékát
credit:Penske EntertainmentNéhány héttel ezelőtt Mario Andretti még sejtelmesen fogalmazott azzal kapcsolatban, hogy koránt sincs vége a fia Forma-1-es törekvéseinek.

Mint ismeretes, Michael Andretti tavaly kis híján többségi tulajdonos lett az Alfa Romeót tulajdonló Sauber Motorsportsnál.

A projekt végül dugába dőlt, amit az Andretti Autosport feje később irányításbeli ellentétekkel indokolt.

Mario most újra előtérbe helyezte a sztorit, ráadásul immár konkrétumokkal.

Az 1978-as világbajnok Twitterén számolt be arról, hogy Michael már jelezte is a Nemzetközi Automobil Szövetség felé új csapata 2024-es belépési szándékát a Forma-1-be.

Állítása szerint az Andretti Global nevű alakulat rendelkezik a szükséges forrásokkal, továbbá az összes kitételnek megfelel.

Jelenleg az FIA válaszára várnak.

Ezen hírt az Andretti Autosport megerősítette, további kommentárt azonban nem kívántak hozzáfűzni.

Mario viszont már jóval közlékenyebbnek bizonyult.

Az élő legenda az IndyStar megkeresésére elárulta, hogy Michaelnek máris sikerült megállapodnia egy motorgyártóval.

Ennek nevét egyelőre homály fedi.

A projekt során kiemelt partnernek számít a Group 1001 elnök-vezérigazgatója, Dan Towriss is.

Az üzletember cégcsoportja alá tartozó Gainbridge jelenleg az Andretti Autosport egyik főszponzora az IndyCarban, egészen pontosan a Colton Herta által vezetett autóé.

Mario ugyanakkor leszögezte, hogy a márka nem képezi részét az F1-es törekvéseknek.

„Michael hosszú idő óta, rendkívül keményen dolgozik ezen. Mivel azonban nincs elérhető csapat, amit felvásárolhatna, a projekt egy más irányt vett. Eléggé előre járnak ahhoz, hogyha megkapják az FIA jóváhagyását és csatlakozhatnak a meglévő 10 F1-es csapathoz, akkor már másnap készen állnak a kezdésre.”

Fontos megjegyezni, hogy a Sauberrel való megállapodást megelőzően, még tavaly tavasszal Andrettiék regisztrálták a NASDAQ részvénypiacon az Andretti Acquisitions Corporationt, amelynek célja, hogy már meglévő vállalkozásokat és eszközöket szerezzenek be egyesülés, tőzsdei tőke, eszközbeszerzés, részvényvásárlás és/vagy átszervezés útján.

A vállalat idén január 13-án pedig meg is kezdte a kereskedést.

Érdekesség, hogy Herta – aki az első számú jelöltjük volt már az Alfa-ülésre is – jelenlegi IndyCar-szerződése pont 2023 végéig szól Andrettiékkel.