NASCAR: Jacques Villeneuve kvalifikálta magát a Daytona 500-ra!

NASCAR: Jacques Villeneuve kvalifikálta magát a Daytona 500-ra!
credit:NASCARJacques Villeneuve megcsinálta azt, amitől 2008-ban egy baleset megfosztotta: bejutott a Daytona 500 mezőnyébe.

Az 50 éves veterán először vágott neki a legendás viadalnak tizennégy évvel az ominózus fiaskó után, méghozzá a NASCAR Cup Seriesben idén debütáló Team Hezeberg színeiben.

Az egyautós kvalifikáción 51.010 másodperces kört tudott kipréselni a gárda 27-es számú Fordjából, amivel a tabella 36. pozíciójában végzett.

A hat charter nélküli, tehát garantált rajthellyel nem rendelkező nevező közül azonban így is ő bizonyult a második leggyorsabbnak a 33.-ként zárt Noah Gragson (Beard Motorsports) mögött. Ennek köszönhetően mindketten kiharcolták a jogot maguknak, hogy ott legyenek a vasárnapi, 64. alkalommal megrendezendő Daytona 500-on.

A Cup-bemutatkozására készülő Gragson egyébként szintén baleset miatt bukta el tavaly élete első daytonai kvalifikációját.

Jelen sikerrel egyben történelmet is írt, lévén ő lett az első pilóta, aki már Formula 1-es világbajnoki címmel a zsebében vitte át a lécet a „Nagy Amerikai Verseny” időmérőjén.

„Szuper magasra értékelem ezt az eredményt” – nyilatkozta a kvalifikáció utáni sajtótájékoztatón Villeneuve, akinek a D500 lesz karrierje ötödik bevetése a Cupban.„Nyilvánvalóan ez nem egy győzelem. Nem olyan, mint megnyerni az Indy 500-at, vagy az F1 világbajnoki címét. Karrierem jelen pontján viszont már az is leírhatatlan érzés, hogy bejutottam a versenyre. Kicsi csapat vagyunk, nem topgárdákkal partnerségben készítettük fel az autónkat, úgyhogy ezt az időmérőt közvetlenül a nagy győzelmeim utánra teszem. Alig várom a vasárnapot! A legjobban akkor szórakoztam, amikor itt versenyeztem. Kerék a kerék ellen, lökhárító a lökhárító ellen… Semmi sem múlhatja felül azt az érzést, amit a NASCAR nyújt.”

Rajta kívül csak Mario Andretti mondhatja el magáról, hogy egyaránt részt vett a Daytona 500-on, továbbá a száguldó cirkusz titulusát is megkaparintotta.

Az élő legenda azonban még jóval az 1978-as F1-es sikere előtt, 1966-1968 között tette tiszteletét a futamon, amit egyébként 1967-ben meg is nyert.

A mezőny további négy, charter nélküli pilótája, azaz Kaz Grala (The Money Team Racing), Greg Biffle (NY Racing Team), valamint az egyaránt az MBM Motorsportsot szolgáló J. J. Yeley és Timmy Hill a magyar idő szerint péntek hajnalban esedékes duel-futamokon küzdhet meg a rajtrács maradék két pozíciójáért.>>>>>KAPCSOLÓDÓ: Daytona 500: Kyle Larson a pole-ban, Alex Bowman pedig újra rekordot döntött

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy