NASCAR: Jusan Hamilton személyében először lesz fekete versenyigazgatója a Daytona 500-nak

NASCAR: Jusan Hamilton személyében először lesz fekete versenyigazgatója a Daytona 500-nak
credit:NASCARSporttörténeti kinevezést eszközölt a NASCAR, miután Jusan Hamiltonra osztotta a most vasárnapi Daytona 500 versenyigazgatói posztját.

Ezzel a 31 esztendős szakember a szervezet történetének első, afroamerikai tisztviselőjeként vezényelheti le az egyébként pontosan a fekete történelem hónapjában rendezendő, legendás versenyt.

Fiatal kora ellenére Hamilton már tíz éve tevékenykedik a NASCAR-on belül.

Még egyetemistaként lett a Watkins Glen International PR-gyakornoka, pár hónappal később pedig már a NASCAR esélyegyenlőségi programjáért, a Drive for Diversityért felelős részlegen kapott állást.

Innentől fogva végigjárta a szamárlétrát.

Versenyigazgatóként először az Xfinity Series 2017-es fontanai futamán debütált, majd a következő szezonban már – szintén első színes bőrűként – a Cup Series poconói fordulóján is őt bízták meg a feladattal.

“Pályafutásom során rengeteg ember kételkedett bennem, feketék és fehérek egyaránt” – nyilatkozta a FOX-nak Hamilton, aki egyébként 1988 óta a Daytona 500 mindössze harmadik versenyigazgatója lesz David Hoots és Tim Bermann után.“Nem hitték, hogy egy afroamerikai sikert érhet el a motorsportban.”

Saját bevallása szerint gyerekkora óta imádja a NASCAR-t.

Kezdetben maga is megpróbálkozott a versenyzéssel, majd inkább pitcsapat tagjaként képzelte el magát. Végül azonban a színfalak mögött kötött ki.

Munkája során mindig is kiemelt figyelmet fordított a sportágon belüli diverzitásra és örömmel tölti el, hogy a pályák mára mennyire befogadóak lettek.

“Nem hiszem, hogy sokan realizálták, milyen bántó is tudott lenni például a konföderációs zászló jelenléte számos ember számára. Ami most zajlik, hatalmas dolog. Nagy változások történtek, amit különösen az autóversenyzést nem igazán követő családtagjaimon veszek észre. Most már sokkal nyitottabbak annak irányába, hogy személyesen kijöjjenek a futamokra. Számomra ez a kinevezés egy elismerés azért a munkáért, amit az elmúlt években végeztem. Ezt az utat azért jártam be, hogy hozzájárulhassak a sport pozitív növekedéséhez, amiért gyerekkorom óta rajongok. Segítséget nyújthatok abban, hogy a NASCAR előre haladjon, készüljünk a jövőre és új közönségeket érjünk el.”

A marketingkommunikáció és szociológia diplomával rendelkező Hamilton tudja, hogy hatalmas felelősség nehezedik rá a NASCAR legnagyobb viadalának kormányrúdjánál.

“A versenyirányítás számára az a jó nap, ha észre sem veszik, hogy ott vagy. A győztesen és a versenyzésen van a hangsúly, hogy miként alakultak a dolgok a pályán. Nem nekünk kell lenni a nagy sztorinak, mert akkor már régen rossz. Én ezt tartom szem előtt, amikor egy NASCAR-futamot felügyelek.”Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy