Túlságosan is unalmasak a NASCAR versenyzői?

Túlságosan is unalmasak a NASCAR versenyzői?
credit:Penske EntertainmentChase Elliott a NASCAR Cup Series 2020-as bajnoki címe mellett zsinórban három éve birtokolja a széria legnépszerűbb versenyzőjének titulusát is.

Ironikus módon azonban pontosan ő az a pilóta, aki talán a legkevésbé rajong a népszerűségért és felhajtásért.

A még mindig csak 26 éves georgiai híres arról, hogy profin képes kihúzni magát a médiamegjelenések alól és szinte csak olyan forgatásokat/fotózásokat vállal, amelyekre szponzorációs szerződései kötik.

A Hendrick Motorsports alelnöke, Jeff Gordon szerint ez a visszahúzódó magatartás szimpatikus lehet a rajongók egy része számára, magának a sportágnak viszont egyáltalán nem tesz jót.

A szakember úgy véli, a pilótáknak muszáj mainstreammé válnia.

“Egyáltalán nem akarom, hogy a versenyzőink másnak tettessék magukat, mint akik” – szögezte le a korábbi négyszeres Cup-bajnok a Sports Business Dailynek.

“Ugyanakkor szívesen látnám, ha kilépnének a komfortzónájukból. Nagyszerűnek tartom, ha olyan helyeken jelennek meg, ahol nem számítanak rájuk, mint például egy hagyományos sportesemény, vagy koncert, de ennél még tovább kell menni. Erre próbálom bátorítani a srácokat. Én magam sem akartam először elvállalni, amikor felkértek vendégműsorvezetőnek a Saturday Night Live-ba. Halálra voltam rémülve.”Denny Hamlin azon a véleményen van, hogy az “unalmas” NASCAR-pilótákért maguk a szurkolók a felelősek.

“Nem lehet erőltetni, hogy sztár szülessen, természetesen kell megtörténnie” -reagált Gordon szavaira Twitteren a Joe Gibbs Racing veteránja.

“A sportunk törzsrajongói viszont semmit sem szeretnek, ami eltér a megszokottól. Ők a vaníliás jégkrémet részesítik előnyben, amire még feltétet is ritkán tesznek. A világ többi része azonban, akik nem nézik a futamokat egyszerűen csak unalmasnak látják.”

Hamlin szavaira egy rajongó így reagált:

“Mi változott? A versenyzők szurkolói régen szerették a szókimondó, megosztó, agresszív személyiségeket, lásd. Earnhardt, Stewart, Gordon. Te magad [Hamlin], Kyle Busch és Harvick vagytok a jelenlegi legszókimondóbb pilóták (plusz legagresszívebbek Joey Loganóval), mégis nagy valószínűséggel benneteket utálnak a legjobban. Fura.”

A háromszoros Daytona 500-győztes egyetértett.

“Remek meglátás. A rajongók beleszerettek a második generációs pilótákba és bárki, aki nem olyan, mint ők, máris rosszul csinálja.”

Egy másik NASCAR-drukker felhozta, hogy milyen hatalmas népszerűségnek örvendett Bill Elliott, Richard Petty, vagy épp Mark Martin, noha ők sem tartoztak a legagresszívebb, nagyszájú versenyzők közé.“Ők közkedveltek voltak a sportunkon belül. A sztárok viszont azon kívül is népszerűek” – válaszolta Hamlin.

Arra a kérdésre, hogy akkor mégis mit tenne ő maga a probléma kapcsán, a JGR-es ennyit válaszolt:

“Nincs könnyű megoldás.”

Bár Hamlin a rajongókat hibáztatja az unalmas pilóták életetéséért, nem lehet szó nélkül elmenni a tavalyi rájátszás alatt lezajlott Kevin Harvick és ironikus módon a “vanília-pilóta prototípus” Chase Elliott közti csörte mellett.

A két bajnok ellenségeskedése a szeptember 18-ai, bristoli fordulón indult.

A Bass Pro Shops Night Race nevű futam harmadik szakaszában összeütköztek, aminek következtében a Hendrick Motorsports versenyzőjének 9-es számú Chevyje defektet kapott.

Néhány körrel a leintés előtt Harvick állt az élen, a már lekörözött Elliottot viszont ez nem zavarta és keményen harcolt ellenfelével

Ez lehetővé tette Kyle Larson számára, hogy ledolgozza hátrányát, végül pedig meg is előzze a Stewart-Haas Racinget szolgáló, 45 éves pilótát, behúzva a futamgyőzelmet.

Az eset után Harvick és Elliott olyan heves szóváltásba került, hogy ha nincsenek jelen a NASCAR tisztviselői, akkor tettlegességig fajult volna a helyzet.

A kettejük közötti, versenyeken át tartó balhét a szurkolók konkrétan imádták, a Chase által sebtében piacra dobott pólókollekciót – amelyen a charlotte-i viadal után Harvicknak címzett ‘Kellemes holtszezont és boldog karácsonyt’ üzenetének felirata szerepelt – pillanatok alatt elkapkodták.

A konfliktusnak azonban végül maga a NASCAR vetett véget, miután több csapat és versenyző aggodalmát fejezte ki, mondván túlságosan is veszélyes, egyben sportszerűtlen, ha direkt kiütnék egymást.

Egy hónappal a bristoli incidens után a szervezet közölte is Harvickékkal, hogy ha nem tesznek pontot a viszály végére, akkor annak “súlyos következményei” lesznek.

A döntés komoly nemtetszést váltott ki a balhét popcornos zacskóval a kezükben követő rajongók körében. Ez az eset pedig inkább arra mutat rá, hogy Hamlin véleményével ellentétben igenis igényelnék a vitás helyzeteket és nagyszájú pilótákat.

Amikor viszont már megkapnák, a NASCAR rögtön közbelép.Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy