Patrick Carpentier horrorbukását még két évtized után is fáj végignézni

Patrick Carpentier horrorbukását még két évtized után is fáj végignézni
credit:SpeedcenterSzámos brutális baleset történt már az amerikai open-wheel versenyzés porondján.

Szerencsére sok esetben a hajmeresztő látványt pozitív végkifejlet követte, személyi sérülés helyett csak anyagi kárral sújtva a csapatokat.

Ilyen volt például Dick Simon 1982-es, riverside-i IndyCar-bukása, vagy épp jelen cikkünk főhősének, Patrick Carpentier-nek Laguna Secán történt repülése.

A Forsythe Racinget szolgált kanadai számára nem indult jól a 2000-es CART-szezon.

Rögtön az első, Homestead-Miami Speedwayen rendezett futamot követően három fordulót is ki kellett hagynia, miután egy háztartási baleset során eltörte a csuklóját.

A visszatérése utáni második versenyén, a Milwaukee Mile-on azonban már felállhatott a dobogó harmadik fokára, majd ezt követően még további öt top 5-ös pozíciót sikerült szereznie.

A legnagyobb figyelmet azonban kétségkívül a szeptemberi Honda Grand Prix of Monterey első edzésén vonta magára.

A Laguna Seca Raceway 4-es kanyarjában Carpentier 235 km/h-s tempó mellett kicsúszott a homokkal leszórt bukótérbe, itt kb. 6 méter magasságra felemelkedett, a lendülettől vezérelve konkrétan átszaltózott a pálya kerítésén, majd fejjel lefelé ért földet.

Csodával határos módon az akkor 29 éves pilóta kisebb zúzódásokkal megúszta a nyakán, valamint a hátán és folytatni tudta a hétvégét.

A kvalifikáción a tizennyolcadik. rajthelyet szerezte meg, a végül Helio Castroneves által megnyert viadalt pedig a kilencedikként zárta.