NASCAR: 70 km/h-s sebességeket várnak a hétvégi szezonindítón

NASCAR: 70 km/h-s sebességeket várnak a hétvégi szezonindítón
credit:LA ColiseumA NASCAR Cup Series csapatai továbbra sem lélegezhettek fel a szállítmányozási problémák okozta autó- és alkatrészhiány miatt.

Ennek következtében a legutóbbi teszteken is csak mérsékelt munkát végeztek attól tartva, nehogy kárt tegyenek az autókban, lévén azokat számos gárda a most hétvégén esedékes, bajnokságon kívüli Clashen, valamint az azt követő Daytona 500-on is használni akarja.

Az imént említett, pontozás nélküli versenyt az LA Memorial Coliseumban kialakított, negyedmérföldes oválon bonyolítják le. Ilyen „stadionpálya” utoljára 51 évvel ezelőtt volt a széria naptárában.

„Minden egyes csapat rendkívül ideges most, mivel nem sok autó van a birtokukban” – idézi a Motorsport a Toyota Racing elnökét, David Wilsont.

„Szerencsére a NASCAR eléggé lazított az előírásain és LA előtt engedélyezte a régi elemek használatát is.”

Arról, hogy mire számíthatnak a vadonatúj vonalvezetésen egyelőre csak szimulátoros adatok állnak rendelkezésre. Az viszont már biztos, hogy nagyon alacsony sebességek várhatóak, ami jelentősen csökkentheti a várható ütközésekből, balesetekből származó károk mértékét.

„Rengeteg időt töltöttünk a szimulációk készítésével, mivel természetesen még sosem versenyeztünk ezen a pályán, amelyre még aszfalt is csak nemrég került. A nyers elemzések azt mutatják, hogy a sebességek olyan 44 mph (71 km/h) körül alakulnak majd. Ha úgy tekintünk erre, hogy a pohár félig tele van, akkor mégis mennyire durván lehet leamortizálni az autókat ilyen tempó mellett? Ami a heat-futamokat illeti, nagyon sok dirt-versenyen veszünk részt, úgyhogy ezt a formátumot már megszoktuk. Szerintem nagyon izgalmas lesz.”

A Toyota családjába tartozó Joe Gibbs Racinget szolgáló Kyle Busch korábban úgy kalkulált, hogy kb. 60 mph-s (96 km/h) csúcsot fognak elérni, míg a kanyarsebesség hozzávetőlegesen 20 mph (32 km/h) lehet.KAPCSOLÓDÓ: Ez lesz a hétvégi bibliád: Itt vannak a NASCAR Clash részletes szabályai!