65 éves hagyománnyal szakít idén a NASCAR

65 éves hagyománnyal szakít idén a NASCAR
credit:NASCARHivatalosan bejelentette a NASCAR, hogy 1956 után először lesz mindössze 400 körös a tavaszi, martinsville-i futam.

Az indoklás szerint azért fognak nem kevesebb, mint 100 kört levonni a távból, hogy alkalmazkodjanak vele a helyi idő szerint este fél nyolcas időponthoz. A rövidítéssel azt szeretnék elkerülni, hogy a potenciális sárga és piros zászlók, valamint overtime-ok miatt se húzódjon el éjszakába nyúlóan a verseny.

A 0.526 mérföldes vonalvezetés áprilisi fordulóját először 2020-ban tették át az esti sávba, a menetrend koronavírus-járvány miatti átütemezése révén viszont ez a terv kútba esett.

Tavaly már az előre kiírt, esti órában rajtolt el, de az érkező eső következtében csak másnap tudták befejezni.

Az elmúlt években átlagosan 3 óra 40 percig tartott a viadal.

A Martinsville Speedway az egyetlen olyan pálya a NASCAR jelenlegi naptárában, amely már a szervezet első, 1949-es szezonjában is szerepelt.

Az elmúlt 65 évben csak egyszer fordult elő, hogy 500 körnél rövidebben határozták meg a távot.

1974-ben szintén ezen körszámmal írták ki a futamot, az energiaválság miatt azonban kénytelenek voltak 50-nel lerövidíteni.

A NASCAR jelen döntése felháborította a rajongókat és a közösségi médiában sokan egyenesen a jegyük visszaváltását követelik.

A Blue-Emu Maximum Pain Relief 400 névre hallgató versenyt április 9-én rendezik meg (ha az időjárás is úgy akarja).

Az október 30-ai, szintén martinsville-i playoff-futam megmarad 500 körösnek.