NASCAR: A playoffból is kitilthatják a trükköző csapatokat- Itt vannak az új szabályok!

NASCAR: A playoffból is kitilthatják a trükköző csapatokat- Itt vannak az új szabályok!
credit:NASCARKőkemény szankciókkal kell szembenézniük azon gárdáknak, amelyek megpróbálják kijátszani a külső gyártóktól kapott elemekre és alkatrészekre vonatkozó előírásokat.

A Next Gen autók érkezésével a NASCAR Cup Series történetében először a különböző tartozékokért már csak egy-egy gyártó felel (pl.: a karosszériáért a Technique Inc., a váltóért az Xtrac, a fékekért a AP Racing, a kerekekért a BBS, motorvezérlő egységért a McLaren stb.).

Erre a költségek lefaragása miatt van szükség.

A csapatok azonban jellemzően szeretik feszegetni a szabálykönyv határait annak érdekében, hogy előnyhöz jussanak az ellenfelekkel szemben.

A NASCAR ezt kiküszöbölendő új, három szintű (L1-L3) büntetési rendszerrel egészítette ki szabálykönyvét.

Minden egyes gyanús esetet külön fognak elbírálni.

1-es szintű szabályszegésnek minősül például, ha a verseny utáni technikai ellenőrzés során az autó nem éri el a minimális súlyt, vagy épp ha a csapat úgy használ egy új elemet, hogy ahhoz előzőleg nem kérte a NASCAR jóváhagyását.

Ezekért enyhébb büntetések járnak, mint például a szezon során osztott pontok, valamint playoff-egységek levonása (előbbi min. 20 – max.75, utóbbi min. 1 – max. 10), csapattagok legfeljebb három versenyről való felfüggesztése és 25.0000-től 100.000 dollárig terjedő pénzbírság.

A 2-es szintűek közé olyan vétségek tartoznak, mint pl. a gyártóktól kapott elemeken végrehajtott kisebb módosítások, a tesztekre vonatkozó előírások enyhébb megsértése, vagy a versenygép onboard-rendszerén használt, előzetesen nem engedélyezett elektronika használata.

Itt már 75 és 120 pontot veszíthetnek, továbbá a levonható playoff-egység is 10-25 közti terjedelemre nő.

Csapattagokat 4-6 futamról is felfüggeszthetnek, pénzben kifejezve pedig 100.000-250.000 dollárig sarcolhatják meg őket.

A legkeményebb következményekkel a 3-as szinttel jelölt kihágások járnak.

Ez alá olyan trükközések tartoznak, mint például az elemek/alkatrészek megváltoztatása, átalakítása, vagy hamisítása (azaz ha a csapatok maguk másolnak és gyártanak le egyet), a motorokra vonatkozó előírások súlyos megsértése, az ECU és EFI-rendszerekkel kapcsolatos szabálysértések, az abroncsok és az üzemanyag kapcsán végzett módosítások, továbbá a tesztekkel kapcsolatos regulák jelentős megszegése.

Akit L3-as vétségen kapnak olyan büntetésre számíthat, mint pl. 120-180 pont, vagy 25-50 playoff-egységnyi levonás, csapattagok hatfutamos eltiltása, 250.000-500.000 dollár közti pénzbírság, valamint az autó egyfutamos felfüggesztése.

Legsúlyosabb esetben a szóban forgó versenygépet a komplett rájátszásból is kitilthatják.