NASCAR-paradoxon: Hogy a bánatba került Earnhardt Jr. Richard Petty autójába?

NASCAR-paradoxon: Hogy a bánatba került Earnhardt Jr. Richard Petty autójába?
credit: Dale Earnhardt Jr./TwitterDale Earnhardt Jr. pályafutása túlnyomó részét Chevrolet-vel versenyezte végig.

A ritka kivételek egyike egy 1996-os late model hétvége volt a nashville-i Fairgrounds Speedwayen.

A viadalt megelőző edzésen Junior autója egy baleset következtében porrá égett.

Ekkor lépett közbe Bobby Hamilton, aki felajánlotta neki az egyik gépét a futamra, miután az azt eredetileg vezető Casey Atwood visszalépett.

„Bobby odajött és megkérdezte: ‘Akarsz versenyezni’?” – emlékezett vissza egy 2018-as, a NASCAR Sirius XM Radiónak adott interjújában a néhai Megfélemlítő fia.

„Erre én azt válaszoltam, ‘Persze, hogy szeretnék’. Ekkor közölte velem, hogy van egy autója, amit szívesen a rendelkezésemre bocsát.”

Akadt azonban három gond: a szóban forgó járgány Ford volt, továbbá – mivel Hamilton akkor a Richard Petty Enterprisesnek versenyzett a NASCAR Cupban – ‘Király’-kékben pompázva a 43-as számot viselte.

„Rögtön arra gondoltam, hogy én ezt nem vezethetem. Nem ülhetek be egy Fordba, a Chevy kicsinálna. Pláne egy Petty-kékbe, ha pedig ez nem lett volna elég, még a rajtszáma is 43 volt. Ugyanakkor mindennél jobban akartam versenyezni. Felhívtam hát aput, mivel akkor az ő csapatának, a Dale Earnhardt, Inc.-nek vezettem a Busch Seriesben [a mai Xfinity]. Közben gondolkodtam, hogy adjam be neki…. Végül nem őt értem el, hanem a gárda ügyvezetőjét, aki azt mondta: ‘Oké, versenyezzél azzal az autóval, csak ne nagyon reklámozd senkinek’.”

Junior végül megoldotta a dolgot: a Ford-feliratokat és logót, valamint a 4-est ragasztószalaggal eltakarta, így csak az édesapjával összenőtt 3-as maradt látható.

Az STP óriási logóját viszont Hamilton kedvéért érintetlenül hagyta.

Magát a versenyt egészen a 150. körig dominálta, amikor is motorhiba miatt kénytelen lett kiállni.