A dokusorozat, ami közel tizenöt évvel megelőzte a Drive to Survive-ot

A dokusorozat, ami közel tizenöt évvel megelőzte a Drive to Survive-otNapjaink legnagyobb, motorsport-vonatkozású reality-durranása kétségkívül a Drive to Survive.

A Netflix által gyártott show-műsor révén alig néhány év alatt sikerült az F1-nek elérnie azt, ami ezt megelőzően évtizedek alatt sem: meghódítani az USA-t.

A DtS azonban nem csak Amerikában, de az egész világon milliós rajongótáborra tett szert, így nem csoda, hogy egyre több bajnokság és sportág próbálja meglovagolni a hisztériát.

Hamarosan érkezhet a MotoGP saját verziója, a jelenleg zajló Ausztrál Openen már a Netflix kameriái kísérik a teniszezőket, saját műsort kapnak a golfozók is, tervben van a NASCAR saját realityje, Pato O’Ward pedig egyenesen odáig ment, hogy az IndyCar népszerűségét csakis egy dokusorozat emelheti a magaslatokba.

Méltatlanul elfedetté vált viszont az széria, amit még a reality-mánia globális kitörése előtt készítettek a Champ Car World Series mezőnyéről.

A WGN Superstation nevű kábelcsatorna által jegyzett, stílszerűen csak Race Car Driver címen futott műsor két évadot élt meg, amelyek során a bajnokság 2005-ös és 2006-os szezonjainak kulisszái mögé engedtek betekintést.

Az egyenként félórás epizódok főként Paul Tracyre és a Forsythe Championship Racing csapatára fókuszáltak, a 2006-os évadban viszont már a többi alakulat is nagyobb szerephez jutott.

Bemutatták többek között a Tracy és Sébastien Bourdais közti, olykor tettlegességig fajuló ellentéteket, AJ Allmendinger szezonzáró előtti átigazolását a NASCAR-ba, Katherine Legge 2005-ös, történelmi Atlantic-futamgyőzelmét, valamint a következő évben, már a CCWS-ben történt horrorisztikus versenybalesetét is.

Érdekesség, hogy a mai realitykkel ellentétben a Race Car Driver – legalábbis eleinte – alig tartalmazott eltúlzott, forgatókönyv-szagú fordulatokat.

Egy 2008-as TSN-interjújában Tracy úgy nyilatkozott, hogy a stáb jelenléte gyakran az őrületbe kergette őt, utasítást azonban az első szezon alatt lényegében alig kaptak a producerektől. A másodikban viszont már megfigyelhető lett a cselekmények eltúlzása a „drámaiság” kedvéért.

A show nagy sikernek örvendett és nem csak az USA-ban, de számos más országban is műsorra tűzték.

Magyarországon a Viasat Explore-on [akkor még Explorer] lehetett követni 2006-2008 körül.

Sajnos az RCD mára szinte teljesen eltűnt, alternatív fájlmegosztókon azonban még fel lehet lelni.


Az első és második évad DVD-borítója