Nemrég még a kezét sem tudta használni, ma viszont már ő a Chili Bowl győztese

Nemrég még a kezét sem tudta használni, ma viszont már ő az USA egyik legnagyobb versenyének győztese
credit: Tanner Thorson RacingNem mindennapi sztori Tanner Thorsoné.

A 25 éves amerikai minden oddsra fittyet hányva nyerte meg a 36. Chili Bowlt, olyan favoritokat legyőzve, mint Christopher Bell, Rico Abreu és Kyle Larson.

„Szerintem én nagyobb szenvedéllyel vagyok a sportág iránt, mint a benne lévők 99%-a” – nyilatkozta az Autoweeknek Thorson.

„Ez megmutatkozik a sikereimben, abban, hogy én magam állítom be az autóimat és igyekszem csak arra összpontosítani, hogy mindent megfelelően csináljak. Én ilyen vagyok, ez a rögeszmém. Folyamatosan a sportra koncentrálok, nem igazán vagyok társasági ember.”

A fiatal tehetség gyerekkori álma volt, hogy győzelmet arasson a midget-szakág legnagyobb versenyén.

Alig három évvel ezelőtt azonban nem csak ez került elérhetetlen távolságba tőle, de egyben karrierjének folytatása is.

2019 március negyedikén, egy Las Vegas-i futamról hazafelé tartva közlekedési balesetet szenvedett.

A sprint carját szállító trailert vezetve hátulról belecsapódott egy előtte hirtelen lefékező kisteherautóba.

A láncreakció további autókat is magával rántott, a legnagyobb kár azonban Thorson Fordját érte, ami rögtön kigyulladt.

A 2016-ban USAC National Midget bajnoki címet szerzett versenyző súlyosan megsérült, de szerencsére volt annyi ereje és lélekjelenléte, hogy a tetőn keresztül kimásszon a lángba boruló járműből.

A baleset következtében eltört a bal karja, a jobb lába, két bordája, összeesett a tüdeje és megrepedt a szegycsontja.

„A kórházban fekve nem volt sok időm gondolkodni a történteken, annyira ki voltam ütve. Az eset nagyon megviselt nem csak engem, de a családomat is.”

A fizikai fájdalmak azonban eltörpültek a lelki megrázkódtatás mellett, amikor Thorsonban tudatosult, hogy talán soha többé nem ülhet vissza a volán mögé.

„Az orvosok azt mondták a szüleimnek, nagy esély van arra, hogy soha többé nem fogom tudni használni a kezemet. Át kellett gondolnom az életemet. A baleset után mondhatni felnőttem. Még mindig követek el hibákat, hozok rossz döntéseket, ugyanakkor mindennél jobban tisztában vagyok a következményekkel és azzal, hogy miként tanulhatok a fiaskókból. Nagyon mázlista vagyok. Isten mellettem volt, hogy legyen elég erőm ahhoz, hogy kiszabadítsam magam a roncsok közül.”

Thorson végül, köszönhetően a kiterjedt rehabilitációs programjának teljesen meggyógyult, ma pedig már csak a sebhelyei emlékeztetik arra a bizonyos kora tavaszi napra.

Visszatérése óta már több, mint egy tucat győzelmet ünnepelhetett az USA dirt-pályáin, a legnagyobbat viszont kétségkívül múlt szombaton aratta a tulsai Chili Bowlon.

Karrierje folytatása azonban még így is rengeteg áldozatot kér. Nincs elég szponzora ahhoz, hogy teljes mértékben csak a versenyzésre fókuszálhasson, ezért főállásban a sprint és midget carokhoz fékrendszereket gyártó Smith Titaniumnál dolgozik.

„Hétköznap a Smith-nél húzom az igát. Mindenben támogatnak, ha szabadnapot kérek, vagy egy futam miatt korábban el akarok menni a munkából, akkor szó nélkül el is engednek. Muszáj, hogy folyamatosan legyen bevételem. Nem messze lakom a munkahelyemtől, ha pedig végzek csak autóba ülök és már indulok is a műhelybe, hogy a versenygépemen dolgozzak.”

Thorson 2018-ban, tizenegy forduló erejéig már megfordult a NASCAR nemzeti harmadosztályát képező Truck Seriesben.

„Megélhetési szinten szeretnék versenyezni. Nem igazán érdekel, hogy pontosan hol. Jó életet szeretnék élni, hogy támogathassam a családomat. Egyáltalán nincs szükségem arra, hogy felvessen a pénz, nem érdekel a luxus, csak legyen belőle elég ahhoz, hogy komfortosan érezzem magam. Elkötelezett vagyok annak irányába, hogy elérjem az álmaim, kerüljön bármibe is. Jelenleg dolgozunk egy NASCAR-programon, remélem össze is jön. Igazából csak nyerni akarok, bárhová is vessen a sors és boldog lenni.”