Dixon: Az IndyCar autói olyanok, mint a junior kategóriás gépek

Dixon: Az IndyCar autói olyanok, mint a junior kategóriás gépek
credit:Penske Entertainment


Kemény szavakkal illette az IndyCar jelenlegi versenygépét Scott Dixon.

A széria hatszoros bajnoka a 2022-es szezont megelőző médianapon illette kritikával a 2012 óta használatban lévő IR-12-et (közismertebb nevén DW12, tesztpilótája, a néhai Dan Wheldon után), mondván folyamatosan növekszik a súlya, ami komoly hatással van a sebességére és vezethetőségére.

Az utóbbi időben történt súlynövekedés egyik oka az aeroscreenre vezethető vissza, aminek kapcsán számos pilóta panaszkodott már arról, hogy teljesen megváltozott miatta a gép viselkedése.

A jármű tömege pedig csak még tovább fog emelkedni, köszönhetően a jövőre érkező hibrid erőforrásoknak.

„Azt mondom, hogy az IndyCar jelenlegi autója inkább egy junior kategóriásra hasonlít” – nyilatkozta Dixon.

„Nem különösebben gyors, nem különösebben fürge. Nagyon nehéz és nem tapad megfelelően. Néhány pályán ráadásul már eleve alacsony a tapadás. A figyelem középpontjában most a hibrid-rendszer, az új motorok vannak, ez pedig komoly váltást jelent. Valószínűleg 200 extra lóerőnk lesz, ami határozottan megváltoztatja a vezethetőséget. A Firestone mindig azon dolgozik, hogy még jobb teljesítményt hozzon ki az abroncsokból, ezt láthattuk is az eddigi, holtszezonos tesztek során. Szóval, folyamatos a fejlődés.Az előtérben most a súly áll, hiszen a kocsik nehezek, a sebesség viszont ugyanaz maradt, ami szerintem biztonsági aggályokat vethet fel.”

A ganassissal egyetértett a Team Penske 2014-es bajnoka, Will Power is.

„Az autó már most, az aeroscreennel is nehéz. Ha ehhez hozzájön a hibrid-rendszer, akkor az már túlságosan sok. Kevésbé lesz képes reagálni, pláne ilyen nagy sebesség mellett. Muszáj megoldás találni arra, hogy egy kicsit lefogyjanak.”

Dixon azonban optimista.

„A széria kőkeményen dolgozik azért, hogy a sportot jobbá tegye. Nem hiszem, hogy van más bajnokság a világon, ami annyira versenyképes lenne, mint az IndyCar. Minden a helyes úton halad és a problémás dolgokat is ki fogják javítani az elkövetkezendő pár év során.”