IndyCar: 56 év után először lesz női versenyzője az AJ Foyt Racingnek

IndyCar: 56 év után először lesz női versenyzője az AJ Foyt Racingnek1965-ös megalapítása óta először kap lehetőséget hölgyversenyző az AJ Foyt Racing egyik autójának volánja mögött.

A csapat hivatalosan bejelentette, hogy a 2022-es IndyCar-szezon tizenhárom épített és utcai pályás futamán Tatiana Calderon fogja vezetni a 11-es számú Dallara-Chevyt.

Az autó oválos pilótáját még nem nevezték meg.

A ROKiT által szponzorált 28 éves kolumbiai tavaly nyáron, Mid-Ohión már tesztelhetett Foytéknak, teljesítményével pedig akkor teljesen meg voltak elégedve.

Az AFR Calderon mellett két teljes szezonos pilótát indít ebben az évben a visszatérő Dalton Kellett, valamint az újonc Kyle Kirkwood személyében.

„Nagyon izgatott és hálás vagyok a ROKiT-nak, valamint az AJ Foyt Racingnek a lehetőségért, hogy versenyezhetek az NTT IndyCar Seriesben” – idézi a gárda sajtóközleménye Calderont.

„Egy álmom vált valóra azzal, hogy idén ott lehetek a rajtrácson. Alig várom az első, St. Petersburg-i versenyt. Nagyon is tisztában vagyok azzal, mekkora kihívás vár rám, de ez egy egyszer az életben adandó esély én pedig szeretném a legtöbbet kihozni belőle.”

Jelen bejelentéssel egyébként Calderon lesz hat esztendő után az első hölgy, aki visszatérő versenyzőként méretheti meg magát az IndyCar mezőnyében.

2015-ben Pippa Mann több oválfutamon is lehetőséget kapott a Dale Coyne Racingtől, azóta viszont csak az Indianapolis 500-ak erejéig láthattunk női pilótákat a pályán Simona de Silvestro, Danica Patrick, valamint az imént említett brit személyében.