NASCAR: Súlyos sérülések és egy ijesztő betegség után visszatért a pályára Frankie Muniz

NASCAR: Súlyos sérülések és egy ijesztő betegség után visszatért a pályára Frankie Muniz
credit:Frankie Muniz/InstagramA kétezres évek elején valódi családtagnak számított az amerikai háztartásokban Frankie Muniz.

A népszerű ‘Már megint Malcolm’ című sorozat főhőseként heti rendszerességgel milliókat szegezett a képernyők elé, alakítását pedig számos díjjal jutalmazták.

Tizenhat évesen már a csúcson tudhatta magát, ahelyett azonban, hogy színészkollégáihoz hasonlóan Hollywoodot célozta volna meg, Muniz inkább a versenypályák felé kezdett kacsintgatni.

2001-ben ő vezethette fel a NASCAR Cup mezőnyét a Daytona 500-on, néhány órával azonban élőben nézhette végig egyik kedvenc pilótája, Dale Earnhardt halálos balesetét.

Ez a tragikus élmény viszont nem vette el a kedvét a sportágtól és három év múlva már versenyzőként tért vissza a pályára.

Debütálását 2004-ben a Grand Prix of Long Beach hosszú időn keresztül népszerű betétfutamát képező Toyota Pro/Celebrity Race-ének mezőnyében ejtette meg egy hetedik hellyel. A következő évben pedig már ő lett a hírességek kategóriájának győztese, míg az összetettben harmadikként zárt.

2006-ban profi szintre lépett és a Formula BMW USA-ben kezdte róni a köröket, majd még ugyanebben az évben részt vehetett a Valenciában rendezett Formula BMW World Finalen is.2007-2009 között az Atlantic Championshipben folytatta.

2008-ban őt választották meg a bajnokság legsportszerűbb versenyzőjének, legjobb eredményének pedig a Miller Motorsport Parkban elért negyedik helye számított az utolsó idényéből. Ebben az idényben egyébkén Simona de Silvestro csapattársa volt a Team Stargate Worldsnél.

Hosszabb szünet után, 2011-ben ült ismét volán mögé, méghozzá újfent a Toyota Pro/Celebrity Race-en és a tizenötödik pozícióból rajtolva végül a negyedikként látta meg a kockás zászlót.

Ekkor azonban Muniz hosszú időre újra eltűnt az autósport forgatagából.

Döntésének okait 2017-ben hozta nyilvánosságra.

“Volt egy súlyos balesetem, aminek következtében eltört néhány csigolyám, megsérültek a kezeim és a bordáim is” – nyilatkozta a Dancing with the Stars sajtótájékoztatóján, amelynek abban az évben az egyik résztvevője volt.

“Még mindig fájdalmaim vannak, ami megnehezíti a táncpróbáimat és általánosságban véve a mindennapjaimat. Naphosszat beszélhetnék a problmáimról, a harmincas éveimben járok, a testem viszont már olyan, mintha hetvenen is túl lenne. Versenyeztem open-wheel autókkal, kipróbáltam mindenféle sportot. Fitt, atletikus embernek tartom magam, csak éppen a rengeteg sérülés miatt gyakran mindenem fáj.”

Muniz arról is szót ejtett, hogy az évek során több, neurológiai eredetű tünetekkel is meg kellett küzdenie.“Sokszor csak úgy rosszul lettem. Egyszer éppen motorozás közben. Az volt a legijesztőbb, mert még a látásom is elment. Gondjaim akadtak a beszéddel és kihagyott a memóriám. Több orvos is stroke-ot diagnosztizált nálam, később viszont kiderült, hogy a panaszaim migrénes eredetűek.”

A még mindig csak 36 éves Muniz szerencsére ma már jól van. Olyannyira, hogy jelenleg épp versenyzői karrierjének felélesztésén munkálkodik.

Tavaly októberben életében először pattant be stock-car autó volánja mögé az SRL Pro Late Model kaliforniai, Kern County Raceway Parkban rendezett fordulóján.

Ezen a hétvégén pedig már ott volt a NASCAR fennhatósága alá tartozó ARCA Menards Series szezon előtti, Daytona International Speedwayre kiírt tesztjén.

Muniz a Fast Track Racing Fordját terelgethette a 2.5 mérföldes oválon. Legjobb ideje 51.796 volt, 1.922 másodperces hátrányban az élen zárt Dave Mader III-hez képest.

“Abban reménykedtem, hogy ezzel a bejelentéssel felfedhetem a régóta dédelgetett titkomat és tudathatom mindenkivel, hogy tizenkét, versenyautón kívül töltött év után visszatérek teljes szezonra a NASCAR-ba” – írta Instagramján Muniz.

“Izgatott voltam, hogy leránthatom a leplet a szponzorainkról és tudathatom veletek, hogy több, mint ötven futamot fogok menni idén az ARCA-ban, a Pro Late Modelek között, valamint Super Late Model autókkal is. Van még befejezetlen ügyem ebben a világban. Az utolsó pillanatban viszont a kiemelt támogatónk visszalépett a pandémiához köthető okok miatt. Ebből adódóan elég érdekes helyzetben találtam magam és nem tudom, hogy egyáltalán vezetni fogok-e valahol ebben a szezonban. Huszonnégy órával ezelőtt még azt hittem, hogy talán mégsem sikerül újraélnem az álmaimat versenyzőként. Tegnap reggel viszont kaptam egy telefonhívást, amiben megkérdezték, oda tudok-e érni éjszakáig Daytonára, hogy teszteljek egy ARCA-gépet. Arról még mindig fogalmam sincs, hogy képes leszek-e versenyezni ebben az évben, egy viszont biztos: elkötelezettebb vagyok, mint valaha annak irányába, hogy megvalósítsam.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy