NASCAR: Nincs elég versenyautó, egyre jobban aggódnak a csapatok

NASCAR: Nincs elég versenyautó, egyre jobban aggódnak a csapatok
credit:NASCARHárom hét múlva rendezik a NASCAR szezonindító, pontozás nélküli versenyét, a Clash-t.

Izgatott várakozás helyett azonban egyre nagyobb a nyugtalanság a csapatoknál.

Az ok: nincs elég autó a birtokukban.

A bajnokságon kívüli futam után kilenc nappal ráadásul megkezdődik a Daytona 500 programsorozata, aminek során elég nagy esély van arra, hogy néhány Next Gen súlyos károkat fog szenvedni.

Nem csoda, hogy a Cup Series gárdái komolyan aggódnak, mivel jelen állás szerint elég pár nagyobb baleset és abban a helyzetben találhatják magukat, hogy konkrétan nincs már mivel pályára hajtani.

Az eredeti tervek szerint mostanra – rajtszámonként – öt autóval kellene rendelkezni minden egyes gárdának, a legfrissebb hírek szerint azonban jelenleg csak két teljes gépet, valamint egy még összeszerelés alatt álló, ámde hiányosat tudnak felmutatni.

A FOX Sports értesülései szerint pedig az alakulatok meg vannak győződve arról, hogy minimum február végéig még csak nem is álmodhatnak az ígért öt Next Genről.A probléma gyökere egyrészt az idén debütáló járműveknél a tesztek során tapasztaltakra vezethető vissza.

A munkálatok során észlelt gondok miatt több elemet, alkatrészt is módosítani kellett, ami időbeli torlódást vont maga után.

Ha ez nem lenne elég, a folyamatot még a szállítási láncban általánosan tapasztalt nehézségek is hátráltatják.

A Next Gen kapcsán hozott új szabályok szerint a csapatok már nem gyárthatják le saját maguk a szükséges alkotóelemeket. Azokat kizárólag a NASCAR által jóváhagyott partnerektől rendelhetik meg. A mostani helyzetben pedig több, mint két hetet is igénybe vehet, mire végre kézhez kapják őket.

A NASCAR alelnöke, John Probst viszont igyekszik optimista maradni és továbbra is bízik abban, hogy a Daytona 500 idejére már megfelelő számú autó lesz mindenkinél.

Annak kapcsán viszont nem mer jóslatokba bocsátkozni, hogy ezek közül mennyi is lesz teljesen felszerelve.

“Mi sem vagyunk immunisak a világban zajló dolgokra” – nyilatkozta Probst a daytonai tesztet követő sajtótájékoztatóján.

“Itt van a COVID-helyzet, a szállítmányozás pedig országosan akadozik, elhúzódik. Jelen pillanatban nem hisszük, hogy bármilyen elem, alkatrész hiánya miatt nem fog tudni valaki részt venni a versenyen. Az idő eldönti. Aggódunk, ezt nem tagadom, ugyanakkor abban a helyzetben sem vagyunk, ami miatt egyesek nem lennének képesek pályára hajtani.”Joey Logano elmondása szerint azt a Next Gent fogja használni a Clashen, valamint a február 27-ei fontanai fordulón, amivel a teszten is körözött.

“Mindannyian ugyanabban a szituációban vagyunk” – szögezte le a Team Penske bajnoka.

“Nagyon ki van centizve minden, egyszerűen nem engedhetjük meg magunknak azt, hogy autót törjünk. Pontosan ezért voltam annyira meglepve, hogy a keddi draft-teszt során milyen kemény versenyzés alakult ki. Ha akkor csattanunk, nagy bajba kerülhettünk volna.”

Az ominózus, kétnapos körözést a Daytona International Speedway 2.5 mérföldes oválján több gárda is kihagyta, köztük a Stewart-Haas Racinggel.

A Joe Gibbs Racing részt vett ugyan rajta, de csak az első napon jelentek meg. Szerencsétlenségükre ráadásul a Denny Hamlin által vezetett 11-es Toyotában még a motor is megadta magát.

“Folyamatosan ott motoszkál a dolog a fejemben, mivel nehéz megmondani, hogy mi fog történni az elkövetkezendő négy hétben” – magyarázta a Chip Ganassi Racing felvásárlása révén már kétautóssá bővült Trackhouse Racing társtulajdonosa, Justin Marks.

“Készen állunk a munkára. Minden viszont attól függ, hogy mit kapunk kézhez, mert alkatrészek nélkül mi sem tudunk tenni semmit.”

Ez a weboldal a jobb felhasználói élmény érdekében cookie-kat használ.
Elfogadom
Elutasítom
Privacy Policy