NASCAR: Aki kétszer is úgy nyert, hogy a pályán sem volt

NASCAR: Aki kétszer is úgy nyert, hogy a pályán sem volt
credit:NASCARA mai napon vált hivatalossá, hogy Aric Almirola a 2022-es szezon végén befejezi pályafutását.

Ennek apropóján elevenítsünk fel egy olyan esetet, amely abszolút rendhagyónak számít a NASCAR-ban.

Almirola ugyanis az egyetlen versenyző a szervezet történetében, aki karrierje első Cup és Busch (ma: Xfinity) győzelmét egyaránt úgy szerezte, hogy meg sem látta a kockás zászlót.

A főkategória 2014-es, daytonai Coke Zero 400-át 112 kör után, eső miatt piros zászlóval megszakították, majd később már nem is indították újra, így az első helyet az akkor 30 esztendős pilóta szerezte meg, ami egyben a Richard Petty Motorsports első győzelme is volt 1999 után.

Sokkal cifrábbak voltak azonban a körülmények a Busch 2007-es, Milwaukee Mile-on rendezett futamán.

Történt ugyanis, hogy Almirola az eredeti tervek szerint a Joe Gibbs Racing 20-as számú autójában, a kvalifikáció erejéig helyettesítette volna az ezzel párhuzamosan a Cup sonomai fordulóján is szereplő Denny Hamlint.

Utóbbi helikopterrel utazott át Milwaukee-ba, ahol azonban azzal szembesült, hogy valamennyi leszállóhely foglalt. Emiatt nem is érkezett meg időben a rajtra, így -az egyébként a pole-t megszerzett – Almirola kezdte meg a versenyt.

Aric összesen 43 kört töltött az élen, mire végre befutott Hamlin, így az 59. körben történt pitkiállás során a szponzorok kérésére a két pilótának helyet kellett cserélnie.

Almirola ekkor a 3. pozícióban állt a 20-as Chevy-vel, ami aztán immár Hamlinnel a volán mögött az elsőként ért célba.

A szabályok értelmében azonban azt a versenyzőt értékelik a végeredményt tekintve, aki megkezdte a futamot, így a győzelmet Almirola neve mellé írták jóvá.

Ő azonban a befutó pillanatában már a pálya területén sem volt, később pedig kérvényezte a csapattól, hogy azonnal bontsák fel a szerződését.