Ismét összecsaptak a pilóta nélküli Indy Lights versenyautók (VIDEÓK)

Ismét összecsaptak a pilóta nélküli Indy Lights versenyautók (VIDEÓK)
credit:Indy Autonomous ChallengeJanuár hetedikén újra egymásnak feszültek az Indy Autonomous Challenge mesterséges intelligencián alapuló Indy Lights-gépei.

A 2019-ben zöld utat kapott programban nemzetközi egyetemi csapatok szerepelnek, amelyek mindegyike a Dallara és a Clemson University által átalakított Dallara IL-15-jeit küldte pályára.

Az ADAS-szoftver segítségével a diákok kívülről is képesek voltak irányítani a járműveket annak érdekében, hogy elkerüljék az ütközéseket.

Az első versenyt 2021. október 23-án, az Indianapolis Motor Speedwayen bonyolították le. Ekkor még a járművek csak egyenként hajtottak fel a 2.5 mérföldes oválra. A győztes a Müncheni Műszaki Egyetem hallgatóiból verbuválódott TUM Autonomous Motorsports lett, amely 135.944 mph-s (218.781 km/h), kétkörös átlagot hozott ki az autonóm versenyautójából.

A mostani, második megmértettetésnek már a Las Vegas Motor Speedway adott otthont.

Az első helyet az olaszországi PoliMOVE alakulat hódította el 173 mph-s (278.416 km/h) csúcssebességet elérve, ezzel a döntőben legyőzte a „címvédő” TUM-ot és bezsebelte a 150 ezer dolláros fődíjat.

Az esemény során többek között irányított megforgásokat, valamint most először egy 150 mph-s (241 km/h feletti) tartományba eső előzést is végrehajtottak.