IndyCar: Amikor AJ Foyt a victory lane-en pofozta fel Arie Luyendykot

IndyCar: Amikor AJ Foyt élő adásban pofozta fel Arie Luyendykot


Soha ne bosszantsd fel AJ Foytot!

Ez a mondta évtizedek óta egyfajta dogmaként él az IndyCarban, lévén a versenyzőből lett csapattulajdonos vérbeli texasiként egyáltalán nem a finomkodásáról, polkorrektségéről híres.

Ennek egyik ékes példája az IRL 1997-es, Texas Motor Speedwayen megrendezett True Value 500-a.

A mára már legendásnak számító eseménysorozat Tony Stewart hajrában bekövetkezett motorhibájával indult, aminek révén a Team Menard Lolája az 1-es kanyar belső falának csapódott.

A verseny győzteseként az AJ Foyt Enterprises pilótáját, Billy Boatot intették le, ezzel azonban többen nem értettek egyet, köztük Arie Luyendykkal.

A friss, kétszeres Indy 500 győztes holland nem volt rest elrohanni a victory lane-re, ahol Boat a Foyt csapat körében már nagyban ünnepelt, és a maga összetéveszthetetlen stílusában közölte, hogy márpedig ő nyerte a futamot.

A kis incidenst AJ Foyt nem vette jó néven, és a hívatlan vendég felbukkanása kisebb fajta tettlegességbe torkollott.

A versenyigazgatóság visszanézte felvételről a kérdéses köröket, és rájöttek, hogy az időmérő rendszer hibája miatt valóban Luyendykot illeti meg a futamgyőzelem.

Ezt megint csak számos résztvevő vitatta, beleértve természetesen Foytot, aki ismételt felszólítás ellenére is megtagadta az első helyezettnek járó trófea átadását, így Luyendyk végül egy másolatot kapott.