‘Púderpamacs Derby” – Amikor Dale Sr. édesanyja elrajtolt egy kizárólag nőknek kiírt versenyen

‘Púderpamacs Derby” – Amikor Dale Sr. édesanyja elrajtolt egy kizárólag nőknek kiírt versenyenA néhány nappal ezelőtt, 91 éves korában elhunyt Martha Earnhardt autóversenyzőhöz ment feleségül Ralph Earnhardt személyében, fia, Dale pedig a NASCAR Cup hétszeres bajnoka lett.

Az asszony mindenben segítette férjét és gyermekeit. Intézte a pénzügyeket, tárgyalt, sokszor ő volt a sofőr, aki futamról futamra fuvarozta a versenygépet, sőt, olykor még a szerelési munkálatokba is beszállt.

A család többi tagja szintén a motorsport világában találta meg számításait, beleértve az unokákat, a kétszeres Daytona 500-győztes Dale Jr.-t, valamint az üzletasszony Kelley-t.

Az Earnhardtok matriárkája egy alkalommal maga is kipróbálta magát a volán mögött, a dolgok viszont nem a tervei szerint alakultak.

Erről a sztoriról Zack Albert rántotta le a leplet a NASCAR hivatalos weboldalán közzétett megemlékezésében.

Évtizedekkel ezelőtt – a pontos dátum sajnos nem ismert – Martha benevezett egy, a Hickory Speedwayen kizárólag nők számára kiírt stock-car versenyre, amit nemes egyszerűséggel csak ‘Púderpamacs Derbynek” kereszteltek el.

A viadal azonban nem a várakozásoknak megfelelően sült el.

„Martha összetörte az autót, amiben a kevés gyakorlási lehetőség is közrejátszott” – írta Albert.

„A baleset után viszont csak annyit mondott: ‘Egyszerűen nem autóversenyzőnek születtem’.”

Innentől fogva Martha már soha többé nem is hajtott pályára, a háttérben dolgozva azonban megkérdőjelezhetetlenül nagy szerepe volt abban, hogy az Earnhardt-legenda máig él.