„A nevem Brandon, autóversenyző vagyok és egy mém” – Nyílt levelet írt a politikai antihőssé vált NASCAR-pilóta

“A nevem Brandon, autóversenyző vagyok és egy mém” – Nyílt levelet írt a politikai antihőssé vált NASCAR-pilóta
credit:NASCAROktóber 2-án, Talladegán megszerezte élete első nemzeti szintű NASCAR-győzelmét Brandon Brown.

A fiatal pilóta az alacsony költségvetésű családi csapatával jutott el az Xfinity Series victory lane-jére.

Brown azon az estén bevette a közösségi médiát és a komplett sajtót, „hírneve” pedig azóta is maximális lángon ég.

A gond mindössze annyi, hogy ehhez semmi köze nem volt a futamgyőzelmének.

Mint ismeretes, a diadal után még a pályán adott interjúja közben a közvetlen közelében lévő lelátón ülő nézők a ‘Fuck Joe Biden” skandálásával fejezték ki politikai nézeteiket. Az NBC riportere, Kelli Stavast megpróbálta menteni a helyzetet azzal, hogy valójában a ‘Let’s go Brandon’ szavak hagyták el az emberek száját.

Ezzel pedig kinyílt Pandora szelencéje az LGB pedig a Biden-ellenesek első számú szlogenje lett.

Néhány héttel ezelőtt a NASCAR már nyilvánosan elhatárolódott a jelenségtől, most pedig maga Brandon Brown is megszólalt, méghozzá a Newsweeknek írt saját cikkében.„A nevem Brandon. Brandon Brown, hogy pontos legyek. Igen, az a Brandon” – kezdi nyílt levelét a pilóta.

„Brandon vagyok, NASCAR-versenyző és egy valószerűtlen mém. Huszonnyolc éves, aki egy amerikai politikai vita kellős közepén találta magát. Profi sportolóként sosem gondoltam volna, hogy valaha is egy ilyen virális dolog anyósülésén leszek. Október másodikán megnyertem az Xfinity Series talladegai futamát, ez volt az első nagy győzelmem. Pokoli pillanat volt számomra, valamint a családomnak, a csapatomnak és a szponzoraimnak is. Klisének hangzik, de erről álmodtam egész életemben.

A győzelem utáni interjúm alatt viszont véletlenül én lettem az egyik leghíresebb NASCAR-pilóta. Szurkolók ezreit hallhattuk kántálni, amiről a riporter azt mondta – helytelenül -, hogy a ‘Let’s Go Brandont’ üvöltik. Ekkor mém született.

A futam óta a nevemet kiabálják szó szerint több ezer stadionban országszerte, szinte minden sportágban. Hallottam már emellett bárokban, egyéb rendezvényeken, a hétköznapjaim során, sőt, még a kongresszusban is. Tisztában vagyok azzal, hogy a nevemet használó amerikaiak millióinak többsége semmit sem tud rólam és a talladegai győzelmemről. Én viszont az elmúlt heteket azzal töltöttem, hogy többet tudjak meg róluk és egy kicsit többet osszak meg magamról is.

Mindenki azt tanácsolta, maradjak csendben azután a hírhedt interjú után. Senki sem tudta, miként reagálnak majd a szponzorok, az én világomban pedig nincs autó nélkülük. Szóval hallgattam. Több interjúkérést utasítottam vissza, mint amit valaha gondoltam volna, hogy egyszer kapok. Féltem, hogy hátat fordítanak a támogatóim és „eltöröl” a média egy olyan dolog miatt, amihez nekem igazán nem is volt közöm.

200 mp/h feletti tempó mellett versenyezve nincs sok idő arra, hogy politizáljak. Még ha így is tennék, akkor is inkább azt szeretném, ha a motorom dübörgése lenne a hangom. A munkám abból áll, hogy gyorsabb kört fussak, mint az előző. A politika soha nem érdekelt túlzottan. Sőt, én azok közé tartozom, akik szerint a politikusok több gondot okoznak, mint amennyi megoldást hoznak.

Megértem, hogy emberek milliói szenvednek most és frusztráltak. Küzdenek a boldogulásért, és küzdenek azért, hogy jó életet építsenek maguknak és családjuknak. Csodálkoznak azon, hogy a kormányuk miért nehezíti ezt meg. Az embereknek joguk van a frusztráltságra és a dühre.

Nézzétek, én több üzemanyagot vásárolok, mint a legtöbben. Nem tetszik, hogy 4 dollárt kell fizetnem gallononként. Tudom, hogy mindennek az ára nő és első kézből tapasztaltam meg, mennyire nehéz is ez egy keményen dolgozó, középosztálybeli embernek, mint amilyen én vagyok.

Nem szándékozom politikai csatározások élére állni. Én versenyautókat vezetek. Senki mellé nem akarok beállni és határozottan nem fogom megmondani, hogy kire kellene szavazni. Ugyanakkor csendben sem fogok többé maradni azon helyzetet illetően, amibe belecsöppentem és hogy miért is kántálják a nevemet. Hallom őket, még akkor is, ha Washington nem.

Az időm kilencven százalékát az fogja kitenni a következő NASCAR-szezonban, hogy megpróbáljam jobbá tenni az aktuális körömet az előzőnél. Ha viszont lehetőségem lesz rá, akkkor nem hezitálok és beszélek azon problémákról, amelyek iránt szenvedéllyel vagyok. Vagy azon gondokról, amikkel amerikaiként közösen kell szembesülnünk.

Nem az én dolgom, hogy neked hogyan kellene szavaznod. Ehelyett a szabadidőmben oda fogok figyelni azon küszködésre, amit mi, amerikaiak együtt érzünk és osztozunk.

A szurkolóimnak, a NASCAR-rajongóknak és mindenkinek, aki a nevemet kiabálja azt üzenem: Arra szánom a következő idényt, hogy keményen versenyezzek a pályán és figyelmet irányítsak azon problémákra, amelyek fontosak nekem és több millió honfitársam számára.

Let’s Go America”